Raste broj gladnih građana Sarajeva

Općina Centar je u rebalansu budžeta za 2020. obezbijedila 55.000 KM za pomoć u radu javnih kuhinja s ciljem smanjenja posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Narodnoj kuhinji Stari Grad i Crvenom križu KS-a izdvojeno je po 15.000 maraka, a humanitarnoj organizaciji Merhamet 10.000 KM.


Posljedice Covid-19

Po 5.000 maraka izdvojeno je humanitarnoj karitativnoj organizaciji Franjevačke provincije Bosne srebrene Kruh svetog Ante, humanitarnoj pastoralnoj organizaciji Caritas i srpskom humanitarnom udruženju Dobrotvor.
Iznos odobrenih sredstava utvrđen je na osnovu broja korisnika kuhinja.
Šef kabineta načelnika Općine Centar Fahrudin Kurtović je istakao da je ovo jedna u nizu mjera koje provodi Općina Centar u cilju ublažavanja posljedica izazvanih pojavom koronavirusa.
– U svrhu ublažavanja posljedica izazvanih koronavirusom, izdvojili smo, između ostalog, oko 200.000 maraka za jednokratne novčane pomoći osobama koje su dobile otkaz za vrijeme nesreće uzrokovane koronavirusom.
Bogatiji obroci

Iznos od 300.000 maraka dali smo za dodjelu bespovratnih sredstava osobama koje obavljaju obrtničke djelatnosti, te oko 300.000 KM za dodjelu 560 plastenika. U skladu sa našim finansijskim mogućnostima pokušat ćemo u ovoj godini izdvojiti i dodatna sredstva za podršku radu javnih kuhinja, pojasnio je Kurtović. Predstavnici humanitarnih organizacija su zahvalili Općini Centar na višegodišnjoj podršci koju pruža radu narodnih i javnih kuhinja, što će omogućiti za njihove korisnike bogatije obroke prenosi Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79