Raste protivljenje gradnji hidroelektrana na Neretvi: 8 hidroenergetskih projekata

Raste protivljenje planovima za gradnju hidroelektrana na rijeci Neretvi, posebno u gornjem toku, gdje se planira izgraditi osam hidroenergetskih projekata. Osim veće hidroelektrane Ulog, u planu je gradnja još sedam manjih hidroelektrana.

Međutim, dio lokalnog stanovništva i nevladinih organizacija snažno se protivi ovim planovima, ističući potencijalne negativne ekološke i socijalne posljedice.

Iz resornog entitetskog ministarstva u Banjoj Luci dolaze odgovori koji pokazuju da su koncesije za ove projekte već dodijeljene. Međutim, istovremeno se razmatra i zahtjev za zaštitu područja na kojem su planirane hidroelektrane.

Ovaj zahtjev naglašava važnost očuvanja prirodnih resursa i ekosustava rijeke Neretve, kao i potrebu za poštovanjem interesa lokalnog stanovništva.

Ova situacija pokazuje sukob između ekonomskih interesa, koji su usmjereni na razvoj energetskog sektora, i zahtjeva za očuvanjem prirode i zaštitom okoliša.

Dok hidroelektrane mogu donijeti ekonomske koristi, poput proizvodnje električne energije i otvaranja radnih mjesta, postoje i zabrinutosti zbog mogućih negativnih utjecaja na ekologiju, riblji fond, te način života mještana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79