Rastući problem u BiH: Javno prozivanje i ismijavanje vršnjaka na Instagramu

U posljednje vrijeme, sve veći broj Instagram profila kao što su “Moli se Banjaluka”, “Moli se Prnjavor”, “Moli se Zenica” postaju platforme za neprimjerene objave koje često uključuju javno objavljivanje imena i prezimena maloljetnika. Ovakvi postupci često uzrokuju emocionalne posljedice kod djece i njihovih roditelja, kao što je nedavno bio slučaj s jednom djevojčicom čije ime je bilo izloženo na jednom od ovih profila.

Majka spomenute djevojčice izrazila je šok nakon što je vidjela ime svoje kćerke javno objavljeno, što je uznemirilo djevojčicu i izazvalo potrebu majke da reagira. Iako je razmišljala o prijavljivanju policiji, odlučila je sačekati da vidi hoće li objave biti uklonjene, ali bi reagirala odmah ako se situacija ponovi.

Branka Šćepović, nastavnica u osnovnoj školi u Prnjavoru, podigla je glas protiv ovakvih oblika sajber nasilja nakon što je jedna od njenih učenica bila pogođena objavama na “Moli se Prnjavor” profilu. Ona ističe da djeca često nisu svjesna posljedica svojih djela na društvenim mrežama te da je edukacija ključna kako bi se spriječile ovakve situacije.

Psiholog Sonja Stančić upozorava da nasilje na internetu može imati ozbiljne posljedice po mentalno zdravlje djece, ističući da društveni kontekst često podržava nasilničko ponašanje.

Prema njenim riječima, djeca koja su žrtve ovakvog nasilja mogu pokazati simptome slične onima kod fizičkog ili emocionalnog zlostavljanja.

Sociolog Vladimir Vasić smatra da je važno educirati djecu kako koristiti društvene mreže odgovorno, uz naglasak na komunikaciju između roditelja i djece kao ključni faktor u prevenciji sajber nasilja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79