Ratko Đurković oslobođen optužbi za zločine kod Teočaka

Ratko Đurković oslobođen optužbi za zločine kod Teočaka


Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom je oslobodio Ratka Đurkovića optužbe za zločin protiv čovječnosti počinjen tokom jula 1992. godine u selu Tursunovo Brdo kod Teočaka.

Đurković je oslobođen optužbi kao nekadašnji komandant Prvog bataljona Prve majevičke brigade da nije spriječio zločin počinjen u julu 1992. godine u selu Tursunovo Brdo na području Općine Ugljevik, kao i zato što nije poduzeo aktivnosti da počinioci ubistva četiri civila i dva ratna zarobljenika budu kažnjeni.

Istom optužnicom bio je obuhvaćen i Radomir Nedić, zapovjednik Prve majevičke brigade u odnosu na kog je postupak obustavljen jer je ustanovljeno da nije sposoban za suđenje.

Đurković nije prisustvovao izricanju presude, a njegova odbrana je priložila medicinsku doumentaciju o njegovom narušenom zdravstvenom stanju.

Ovom presudom on je oslobođen troškova postupka, a srodnici oštećenih su sa imovinsko – pravnim zahtjevima upućeni na parnicu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, piše Birn.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija