Razmišljanje jednog penzionera: Manje stranaka, više života

Nacionalne stranke su nas zatvorile u nacionalne torove, a njihova brojnost umanjuje mogućnost poboljšanja, napisao je Marinković

Naš čitalac Milivoje Marinković iz Zenice poslao nam je zanimljiv osvrt na veliki broj političkih subjekata koji se prijavljuju na izbore. Njegovo reagovanje prenosimo u cijelosti.

– Treba smanjiti broj političkih stranaka po mogućnosti na dvije jer, ovoliki broj stranaka u ovako maloj zemlji, kao što je Bosna i Hercegovina, uz to i jako osiromašenoj, više je nego luksuz i veliko opterećenje. Umjesto da njihova brojnost donosi i neki boljitak u poboljšanju životnog standarda građana, većina njenih lidera misli samo na sebe, a narod je u nekom trećem planu. Čast pojedincima.

Umjesto poboljšanja uslova života građana njihova brojnost donosi samo opterećenje, jer život je sve skuplji, oni ne poduzimaju baš ili skoro ništa. Evo i zbog čega: Nacionalne stranke su nas zatvorile u nacionalne torove, a njihova brojnost umanjuje mogućnost poboljšanja. Zato, smanjenje broja stranaka dovelo bi do smanjenja troškova državne uprave, a time i mogućnosti poboljšanja životnog standarda građana. Njihovu brojnost trebalo bi svesti na dvije, na primjer socijaldemokrate i liberale.

Onolika Amerika, a svega dvije stranke, najbolji je primjer da brojnost stranaka ne donosi poboljšanje, nego suprotno. Manji broj stranaka, jeftinija državna uprava, a time i životni standard građana, a uz to uprava bi bila i funkcionalnija.

Smanjenje stranaka ne bi bilo dovoljno da se stanje u državi popravi ako ne bi promijenili izborna pravila, a njih treba mijenjati odmah čak i za izbore zakazane za 2. oktobar 2022. godine. I predstojeći izbori po mom mišljenju neće donijeti ništa bolje, jer skoro ništa se neće promijeniti sa ovoliko stranaka i uz dosadašnja izborna pravila. Zato treba odmah mijenjati izborna pravila. Znam da je kasno, ali treba bar pokušati, ističe Marinković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79