Reakcija SDA: 50 minuta javne odbrane Konakovića, iako nije inkriminisan

Aida Obuća, potpredsjednica SDA osvrnula se na obraćanje ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, tvrdeći da je javnost svjedočila njegovim javnim nastojanjima da ospori optužbe protiv njega u vezi s navodnom zloupotrebom položaja u vezi s pranjem novca za narko kartele. Obuća ističe da Konakovićeva reakcija na optužbe, koja se sastojala od više od 50 minuta obraćanja javnosti, sugerira pokušaj da ospori optužbe prije nego što su formalno podignute.

Kritikujući Konakovića, Obuća ističe da je on kao predsjednik vladajuće stranke trebao izbjegavati korištenje državnih institucija za svoje obraćanje javnosti, posebno u kontekstu ozbiljnih optužbi za organizirani kriminal.

“U toj eklatantnoj zloupotrebi položaja mogli smo vidjeti da bez obzira što sud nedvosmisleno utvrdi da postoji opravdana sumnja da je ministrov kum ‘prao’ novac za jedan od najvećih narko kartela, takva klasifikacija postane neistina ako se sa njom ne slaže ministar vanjskih poslova. Jednako i prihvaćeni dokazi prestaju biti validni jer nisu prvo dobili verifikaciju istog ministra”, kazala je Obuća.

Dodatno, Obuća se prisjeća postupanja prema bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki u odnosu na postupak pred pravosuđem. Ona sugerira da je postupak protiv Skake bio težak i javno izložen, dok se kontrastira s postupkom protiv Konakovića, implicirajući da je tretman Skake bio nepravedan jer nije imao podršku Konakovića i njegove stranke.

“Po njegovom ‘pravnom’ tumačenju čak i moguća inkriminacija postaje napad na državu i instituciju ako je riječ o ministru vanjskih poslova. Naravno potpuno zanemarujući, zbog ličnih motiva, činjenicu da takvim ponašanjem legitimizira svaki poklik Milorada Dodika da je proces protiv njega napad na srpski narod”, kazala je.

Obuća također osporava Konakovićev poziv medijima da iznose stavove odbrane, tvrdeći da Konaković selektivno podržava određene strane i ne dopušta drugima da iznesu svoje stavove. Njene kritike sugeriraju da Konaković koristi svoj utjecaj kako bi zaštitio svoje saveznike i blokirao kritike.

Na kraju kaže da građani iz Konakovićeve konferencije mogu zaključiti samo jednu stvar.

“Sve možete i u svemu imate zaštitu ako ste prijatelj Elmedina Konakovića. Vjerovatno je takav zaključak imala i ‘grupa građana’ iz Dubaija pa su tu potražili svog saveznika”, zaključuje Obuća.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79