Foto: hercegovinainfo
Revizija otkrila nepravilnosti u Ceste Mostar: Nezakonito zapošljavanje i kršenje zakona o javnim nabavkama

Revizija otkrila nepravilnosti u Ceste Mostar: Nezakonito zapošljavanje i kršenje zakona o javnim nabavkama


Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine utvrdio je brojne nepravilnosti u radu javnog preduzeća Ceste sa sjedištem u Mostaru.

Posebna pažnja je usmjerena na nezakonito zapošljavanje, ignorisanje zakona o javnim nabavkama, te izostanak godišnjih strateških planova interne revizije.

Prema izvještaju, Ceste Mostar su tokom 2023. godine zaposlile deset radnika bez javnog oglašavanja, pozivajući se na izuzeća prema Uredbi o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru FBiH. Međutim, angažovanje radnika na određeno vrijeme nije ispunjavalo uslove propisane Uredbom, jer su sistematizovana radna mjesta zahtijevala provođenje javnog konkursa.

Revizori su također utvrdili da je tokom 2023. godine, ovo preduzeće sprovelo 96 postupaka javnih nabavki u ukupnoj vrijednosti od 6.304.370 KM bez primjene zakona o javnim nabavkama. Odluka Skupštine preduzeća iz 2021. godine, na osnovu koje su ove nabavke realizovane, nije bila u skladu sa zakonskim obavezama.

Foto: hercegovinainfo

Pored toga, interne revizije nisu bile sprovedene prema planu, a Nadzorni odbor nije bio imenovan od novembra 2022. do marta 2023. godine. Iako je Odbor za reviziju bio formiran, prvih pet mjeseci 2023. godine nije obavljao svoje dužnosti.

Revizija je također otkrila nepravilnosti u vođenju evidencije o radnom vremenu, što je izazvalo sumnje u tačnost podataka. Utvrđeno je i da su troškovi za asfalt, isporučen u decembru 2022. godine, bili evidentirani tek u martu 2023. godine, što nije u skladu sa zakonom o računovodstvu i reviziji FBiH.

Prema reviziji, najviša plaća isplaćena u 2023. godini iznosila je 5.907 KM, dok je najniža bila 645 KM, a prosječna plaća na nivou preduzeća iznosila je 1.135 KM.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija