Rezolucija o Srebrenici usvojena u Vanjskopolitičkom odboru parlamenta Austrije

Rezolucija o genocidu u Srebrenici danas je jednoglasno usvojena u vanjskopolitičkom odboru austrijskog parlamenta, potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba u Savez bh. udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum”.

Za rezoluciju je glasala i austrijska desničarska stranka FPÖ, koja je u prošlosti imala bliske veze sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, te vlastima u bh. entitetu RS.

Bisera Turković predložila da 11. juli bude Dan žalosti u cijeloj BiH

„Savez bh. udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum” je 2020. godine u Austriji pokrenuo inicijativu o usvajanju Rezolucije o Srebrenici u državnom parlamentu. Prijedlog Rezolucije je poslan 14. juna 2022. na raspravu u parlament. Potpisali su ga predstavnici stranke Zelenih, narodne stranke, socijaldemokratske stranke i stranke Neos“, navode iz Saveza.

O rezoluciji će se glasati 7. jula, a njeni inicijatori sa optimizmom govore o okončanju ovog procesa.

U savezu bh. udruženja “Consilium Bosniacum” uvjereni su da će državni parlament u Austriji naredne sedmice usvojiti Rezoluciju o Srebrenici, koju je ovaj savez uputio još 2020. godine.

Damir A. Saračević, predsjednik saveza “Consilium Bosniacum” kaže u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba kako imaju „apsolutnu političku podršku“.

„Na svojoj strani imamo tri do četiri velike parlamentarne stranke. To su 152 od ukupno 183 poslanika imamo. Rezolucija će se, dakle, izglasati! Ostaju, dakle, samo desničari. Bit će zanimljivo vidjeti da li će oni ustati za Rezoluciju. Jer ako neće bit će poslana poruka da negiraju presude Haškog tribunala i Rezoluciju o Srebrenici koju je još 2009. godine usvojio Europski parlament“, izjavio je Saračević ranije za Radiosarajevo.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79