Rezultati akcije ‘Index’: Šest uhapšenih i oduzeta značajna dokumentacija

Kroz operativnu akciju “Index”, koju su danas realizirali policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), šest osoba našlo se iza rešetaka.

Pretresi su obuhvatili 13 lokacija širom Bosne i Hercegovine, u gradovima poput Sarajeva, Zenice, Goražda, Travnika i Konjica. Osumnjičeni su odvedeni na kriminalističku obradu, dok će njihov dalji status odlučiti nadležno tužilaštvo.

U akciji su otkrivene značajne količine dokumentacije, fakultetske diplome, dosijei studenata, kao i dokumentacija povezana s finansijskim poslovanjem pravnih lica. Pored toga, privremeno su oduzeti novac, računari i drugi materijal koji bi mogao biti relevantan kao dokaz u krivičnom postupku.

Ova operacija usmjerena je na procesuiranje navodnih nezakonitosti koje su povezane s privatnim visokoškolskim institucijama u zemlji.

Sud Bosne i Hercegovine, uz nadzor Tužilaštva BiH, izdao je nalog za pretrese, a u realizaciji su sudjelovali i policijski službenici Federalne uprave policije, Ministarstava unutrašnjih poslova različitih kantona.

Očekuje se daljnji razvoj događaja nakon kriminalističke obrade osumnjičenih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79