Riblji svijet je zbog suše na izdisaju

Vodostaji većine rijeka u bh. entitetu Republika Srpska su na minimumu, što dovodi do rasta temperature i smanjenja prisustva kiseonika u vodi, što loše utiče na riblji svijet u rijekama.

Dok struka kaže da je sušnih perioda bilo i ranije, iako su vodostaji na nekim rijekama u RS-u blizu historijskog minimuma, ribolovci s višedecenijskim iskustvom kažu da ovakvu situaciju na rijekama skoro nikada ranije nisu zatekli.
Na minimumu

Saša Marić u ime Republičkog hidrometeorološkog zavoda kaže da su vodostaji velikog broja rijeka na minimumu.

– Ovaj period se proteže još od prošle godine, koja je bila izuzetno sušna. Iako smo ove godine imali malo jaču zimu, te je ovaj period bio nešto vodonosniji u odnosu na prošlu godinu. Trenutno je situacija na minimumu, rekao je Marić.

Dodao je da je na primjer vodostaj na rijeci Bosni blizu historijskog minimuma.

Rijeke su na minimalnim vrijednostima. Naravno, to zavisi od slučaja do slučaja, od rijeke do rijeke, ali generalno sada imamo malovodan period, kazao je Marić.

Da je situacija zbog sušnog perioda kritična, potvrdio je i Pero Pavlović, potpredsjednik Sportsko-ribolovnog društva Banjaluka, koji naglašava da u više od 30 godina bavljenja ribolovom nikada nije vidio goru situaciju.

– Rijeka Sana, posebno gornji tok, posebno je kritična, jer je to mala rijeka. Rijeke Ribnik skoro da i nema. Pecam oko 35 godina i ne pamtim da je ikad ranije bilo manje vode, rekao je Pavlović.
Protok vode

Dodao je da je najbolja situacija na Vrbasu jer je to velika rijeka.

– Ima dosta brzaka, protoka i dosta kisika, sve ono što je ribi potrebno. Vrbas ima i hidroelektranu, koja s vremena na vrijeme povećava kubikažu i ima veći protok vode, naveo je Pavlović i dodao da su manje rijeke, pritoke poput Sane, Ribnika i Krupe skoro presušile piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79