Roditelji ne znaju gdje su im djeca: Protesti u Beogradu se nastavljaju

Ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu, održan je osmi po redu protest opozicije. Opozicioni lideri su izrazili zabrinutost zbog hapšenja građana, većinom studenata, i tražili su informacije o njihovom statusu. Protest se završio šetnjom do policijske stanice, gdje su građani izrazili nezadovoljstvo i tražili odgovore o uhapšenima.

Srdjan Milivojević, poslanik Demokratske stranke, poručio je da opozicija neće ostaviti građane na “milost i nemilost Vučićevoj policiji”. Najavio je da će opozicija podnijeti prijavu protiv svakog člana policije koji je sinoć koristio prekomjernu silu. Također je najavio sastavljanje zahtjeva za prijem u policiju i pozvao građane da se sastanu ispred RIK-a sutra u 18 sati.

Zoran Lutovac, lider Demokratske stranke, izrazio je nezadovoljstvo zbog nejasne situacije vezane uz hapšenje pojedinaca, navodeći da rodbina ne zna ni gdje se nalaze ni u kakvom su stanju.

Miroslav Aleksić je naglasio da većina roditelja nije obaviještena o lokaciji svoje djece, koja se, prema informacijama, nalaze u policijskim stanicama širom Beograda.

Studenti su izveli šestosatnu blokadu dvije ulice, zahtijevajući uvid u birački spisak zbog sumnje u tzv. “fantomske glasače”. Ukoliko im se ne udovolji, najavili su nove blokade u srijedu.

Protesti opozicije nastavljaju se kao odgovor na hapšenja i neregularnosti u izbornim procesima. Opozicioni lideri insistiraju na transparentnosti, zaštiti građanskih prava te solidarnosti sa uhapšenima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79