Dodik: Njemačke kompanije prepoznale potencijal snabdijevanja plinom iz Rusije u RS

Dodik: Njemačke kompanije prepoznale potencijal snabdijevanja plinom iz Rusije u RS


Predsjednik entiteta Republika Srpska (RS), Milorad Dodik, iznio je informaciju da je u posljednjih 20 dana najmanje deset velikih njemačkih kompanija došlo u ovaj entitet, motivirane dugoročnom mogućnošću snabdijevanja plinom iz Rusije.

Dodik je naglasio da su njemačke kompanije suočene s visokim cijenama plina koje su porasle s 300 na 3.000 dolara. Ovo je, prema njegovim riječima, potaknulo odlazak njemačkih kompanija u RS, gdje im je dostupno dugoročno i ekonomično snabdijevanje plinom iz Rusije.

Uz to, Dodik je objavio da se u Laktašima trenutno otvaraju dvije fabrike, a da će treća biti otvorena do kraja sljedeće godine, pridonoseći zapošljavanju oko 2.500 radnika.

“Najvažnije je izgraditi novu industrijsku radnu klasu koja će raditi u stvarnom sektoru i uživati u dobrim plaćama”, naglasio je Dodik.

Odgovarajući na inicijativu da najniža plata u RS-u u idućoj godini bude 1.050 KM, Dodik je naglasio potrebu vidljivog povećanja najniže plate i pratećih efekata, pozivajući sve da podnesu teret ove promjene.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija