Roditelji poginulog mladića traže istragu i tvrde da nije kriv

Ševo i Mirjana Malkić, roditelji Ildahida Malkića koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći u Čanićima kod Tuzle, danas su protestirali ispred Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona u Tuzli.

Oni traže otvaranje istrage o saobraćajnoj nesreći, koja se 18. januara 2020. godine, dogodila na dijelu magistralnog puta Tuzla – Srebrenik, kada je automobil marke “mercedes” udario u autobus “man”. Od siline udara, “mercedes” se doslovno prepolovio.

Ko je vozio?

U nesreći je pored Ilhahida Malkića iz Tinje kod Srebrenika, poginuo i Irmel Arnautović, a Anel Arnautović je teško povrijeđen. Tužilaštvo TK donijelo je odluku o neprovođenju istrage, jer su utvrdili da je automobilom upravljao Ildahid Malkić, međutim, njegovi roditelji tvrde drugačije.

– Moj sin nije vozio automobil. Inspektori su naveli u svom zapisniku da je Ildahid zatečen za upravljačem, a on je nađen 20 metara od automobila i za to postoji svjedok, koji je napravio fotografiju nakon nesreće – kaže Ševo Malkić, koji je u rukama držao sliku svog poginulog sina, a njegova supruga potresnu fotografiju zabilježenu neposredno nakon nesreće.

Mi tvrdimo da je vozio E. A, navode Malkići, koji je u tom momentu bio maloljetan i nakon nesreće se udaljio s mjesta događaja, jer je bio nepovrijeđen, a kasnije se tamo vratio po pozivu policije.

– Mi smo angažirali dva vještaka saobraćajne struke i oni su utvrdili da Ildahid nije vozio, na osnovu oštećenja automobila i njegovih povreda. Mi tvrdimo da je naš sin bio na zadnjem sjedištu automobila, a tu je nađen njegov kačket, sat i mobitel – dodaje Ševo Malkić.

Mirjana Malkić ističe da oni žele samo istinu, jer su sigurni da njihov sin nije vozio automobil koji je u vlasništvu njegove sestre, nego da je volan kobne večeri prepustio nekome drugom.

Inače, maloljetni E. A. u svom iskazu rekao je da je bio na zadnjem sjedištu automobila iz kojeg je nakon udara ispao, dok se drugi preživjeli, Anel Arnautović ničega ne sjeća.

Iz Tužilaštva TK navode da je u saobraćajnom vještačenju je utvrđen način i mehanizam nastanka saobraćajne nesreće.

Nalazi Tužilaštva TK

– U nalazu vještaka medicinske struke je utvrđen način nastanka povreda kod smrtno stradalih i povrijeđenih, dok je DNK analizom utvrđeno da se biološki tragovi pronađeni na volanu i na mijenjaču automobila podudaraju sa DNK profilom stradalog Ildahida Malkića, te da na mjestu vozača automobila nema bioloških tragova neke druge osobe. Također, i prilikom obdukcije i analize nastanka i mehanizma povreda je vještak utvrdio da je osoba koja je vozila automobil bio Ildahid Malkić – navode iz Tužilaštva.

Ističu i da je, nakon pritužbe, ovaj predmet je prošao i kontrolu i analizu glavnog kantonalnog tužioca koji je anlizirao cijeli spis i dokaze i utvrdio da je odluka tužitelja o neprovođenju istrage u skladu s dokaznim materijalima, pravilna i na zakonu utemeljena prenosi Faktor.

– Također, nakon zahtjeva za ispitivanje zakonitosti donesene odluke i federalni tužilac je utvrdio da je odluka tužioca u ovom predmetu ispravna i na zakonu utemeljena. Dakle, nesporno je utvrđeno ko je upravljao automobilom, način i mehanizam nastanka nezgode i svi drugi relevatni dokazi koji upućuju na ispravnu i zakonitu odluku tužilaštva – zaključuju u Tužilaštvu TK.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79