RS nije uspjela prodati planirane obveznice, slab interes investitora

Republika Srpska ove godine mora da vrati dugove „teške“ 1,1 milijardu maraka

Republika Srpska nije uspjela juče i danas na berzi da obezbijedi 25 miliona KM koliko je putem emisije obveznica planirala.

Naime, tokom dva dana koliko je trajala aukcija, Republika Srpska je uspjela da dobije ponude u vrijednosti od svega 21 milion KM, dok je ukupna prodajna vrijednost iznosila 20,8 miliona KM, piše Capital.ba.

Kamata po kojoj se RS zadužila iznosi 5,8 odsto.

Osim ove, Republika Srpska je od početka godine imala još dvije emisije dugoročnih obveznica na kojima je interesovanje investitora bilo mnogo veće i značajno premašivalo planirani iznos emisije.

Ekonomski analitičar Igor Gavran kaže za Capital da je iznenađen što je uspješnost emisije i ovolika i što kamatna stopa nije još viša, ističući da je ovaj iznos kap u moru u odnosu na veličinu obaveza i dugova koji Republici Srpskoj dospijevaju ove godine.

„Mislim da je generalno veći oprez banaka da se izlažu bilo kakvim rizicima, ali i nepovjerenje u emitenta jer je poznato da ogromne obaveze dolaze na naplatu, a da Republika Srpska još uvijek nema jasno osigurane izvore naplate i da se spominju i mogućnosti zaduživanja na stranim tržištima kao što je Kina i mogućnost novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali ništa još konkretno nije potvrđeno“, istakao je Gavran.

S druge strane, direktor Advantis brokera Branko Kecman smatra da ovo nije alarmantan podatak i da se vjerovatno radi o trenutku u kojem je, zbog praznika ili nekih drugih objektivnih razloga, izostalo veće interesovanje za obveznice RS.

„Ne vidim ja tu trenutno nikakav problem. Međutim, ukoliko bi se ovaj trend nastavio i u budućnosti, to ne bi bilo dobro“, rekao je Kecman.

Podsjećamo, Republika Srpska ove godine mora da vrati dugove „teške“ 1,1 milijardu maraka, dok je prema okviru za zaduživanje u ovoj godini stvoren prostor da se dugoročno, kratkoročno i kroz garancije napravi 1,9 milijardi maraka novih obaveza.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79