RS pred finansijskom krizom: Banke ne žele da rade sa njima zbog sankcija

RS pred finansijskom krizom: Banke ne žele da rade sa njima zbog sankcija


Ekonomista Zoran Pavlović smatra da aktuelna situacija u Republici Srpskoj odražava ne samo individualne sankcije protiv vodećih zvaničnika, već i tihi, ali efektivni pritisak na entitetsku Vladu.

U vremenu kada građani RS-a sve teže preživljavaju, političari, naviknuti na luksuz, suočavaju se s krizom koju nisu mogli izbjeći.

Domaće banke, pod pritiskom iz Washingtona, odbijaju saradnju sa Vladom RS-a, što je potez bez presedana za vlasti u Banjoj Luci, koje su dosad uspjevale da pokrivaju financijske rupe zaduživanjem na domaćem tržištu. Međutim, taj izvor sredstava je sada presušio, ostavljajući Vladu pred izazovom kako osigurati 810 miliona KM, planiranih za međunarodno zaduženje koje im je već neko vrijeme nedostupno.

Predsjednik RS, Milorad Dodik, otvoreno kritikuje američke sankcije, nazivajući trenutnu situaciju “vanrednom”, dok opozicija optužuje njegov režim za ekonomsku i financijsku nestabilnost entiteta. Dodik je izjavio da međunarodno financijsko tržište nije dozvolilo reprogramiranje obaveza na Bečkoj berzi, što je dovelo do dodatnih problema.

U američkom Senatu, pomoćnik državnog sekretara James O’Brien potvrdio je da sankcije donose rezultate, sugerišući nastavak ove politike u kombinaciji sa pritiscima vezanim za proces pristupanja EU. Suprotno ovim signalima, vlasti u RS-u nastoje zaobići sankcije, uključujući pretvaranje entitetske Investiciono-razvojne banke u komercijalnu instituciju, što je izazvalo kritike iz Američke ambasade.

Pavlović smatra da je pritisak na Vladu RS-a rezultat kombinacije faktora, uključujući kršenje Dejtonskog sporazuma i korupciju. Situacija se dodatno komplikuje s lošim odnosima između vlasti u Banjoj Luci i američkih diplomata, što otežava bilo kakav napredak u pregovorima.

Vlada u Banjoj Luci polaže nade u moguću promjenu politike američke ambasade krajem godine, ali s obzirom na dosadašnje pogoršanje odnosa, ta mogućnost ostaje upitna.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija