Ako hoćete da kupite električno auto Vlada FBiH će vas podržati i sufinansirati

Ako hoćete da kupite električno auto Vlada FBiH će vas podržati i sufinansirati


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je danas usvojila dva programa kojima će se iz budžeta za 2024. godinu izdvojiti ukupno 1.000.000 KM za subvencioniranje nabavke električnih automobila.

Ova sredstva, predviđena od strane Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, bit će raspodijeljena na privatne preduzetnike i građane.

Za privatna preduzeća i poduzetnike planirano je 500.000 KM, dok je isti iznos predviđen za fizička lica. Poticaji će iznositi 10.000 KM za potpuno električna vozila i 7.000 KM za hibridna ‘plug-in’ vozila. Subvencije će biti dodijeljene za nabavku najviše dva vozila za preduzeća, odnosno jednog vozila za pojedince.

Ovim mjerama, Vlada FBiH nastoji potaknuti širu upotrebu električnih automobila, što bi trebalo doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka i smanjenju emisije štetnih plinova. Ova inicijativa je dio šireg plana za smanjenje negativnog utjecaja transportnog sektora na okoliš, što je definirano u Strategiji razvoja FBiH za period 2021-2027.

Subvencije će biti dostupne za vozila koja su registrirana u Federaciji BiH u periodu od 1. januara do 30. novembra 2024. godine. Programi će se primjenjivati samo na nova vozila, koja nisu ranije korištena niti registrirana, a koja zadovoljavaju stroge tehničke uvjete u pogledu emisije CO2.

BiH je potpisnica Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama i Sofijske deklaracije, čime se obavezala na smanjenje emisija iz transportnog sektora, posebno u urbanim sredinama.

Implementaciju ovih odluka nadgledat će federalna ministarstva energije, rudarstva i industrije, te finansija, u skladu sa njihovim nadležnostima.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija