RS priprema uredbu o hapšenju i deportaciji Christiana Schmidta

Predsjednik Republike Srpske (RS), Milorad Dodik, izjavio je danas da se priprema uredba o hapšenju i deportaciji njemačkog turista Christiana Schmidta iz RS, poduzimajući odlučne korake kako bi spriječio Schmidtovu prisutnost na teritoriju RS.

– Ako on dođe na neki sastanak u RS, biće izbačen – rekao je Dodik i dodao da će policijske stanice imati zadatak.

– Čim saznaju da se Schmidt nalazi u RS imaće zadatak da organizuju jedinice da ga izbace, naveo je Dodik.

Dodikov savjetnik, Ognjen Tadić, potvrdio je ovu inicijativu i naglasio da Schmidt nema diplomatski status jer nije imenovan odlukom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

– Njemački turista u BiH Christian Schmidt nije imenovan odlukom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija što znači da on nema diplomatski status, poručio je Ognjen Tadić.

“Strane priznaju Visokom predstavniku i profesionalnim članovima osoblja te njihovim porodicama iste povlastice i imunitete koje uživaju i diplomatski predstavnici i njihove porodice prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima“, citira Tadić koji stoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Tadić naglašava da u BiH od sredine 2021. godine nema visokog predstavika koji je imenovan odlukom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija te dodaje da je Služba za strance dužna da postupi u skladu sa Pravilnikom o ulasku i boravku stranaca.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79