RS se u ponedjeljak zadužuje po 15. put ove godine

RS se u ponedjeljak zadužuje po 15. put ove godine


Zaduživanje vlade Republike Srpske (RS) putem emitiranja obveznica postaje sve učestalije, a nove emisije obveznica služe za osiguranje potrebnih finansijskih sredstava. U ponedjeljak, 24. septembra, RS planira još jednu takvu emisiju, ovoga puta u iznosu od 15 milijuna maraka. Ova praksa zaduživanja putem obveznica postala je gotovo rutinska, s obzirom na to da je ovo već 15. put da se RS zadužuje tokom ove godine.

Za tada je zakazana nova emisija obveznica, vlast traži novac a daće joj ga domaći vlasnici kapitala, jer strani, kako je priznao i sam premijer RS Radovan Višković, sa Vladom ne žele u posao.

Vlada Republike Srpske se početkom septembra zadužila u iznosu od 130 miliona KM, ali je odluku pokušala da sakrije od očiju javnosti.

Rata kredita od preko milijardu maraka predviđa se za naredne dvije godine, a najkritičnija će biti 2026. godina kada dospijevaju i obveznice emitovane na Londonskoj berzi, te će otplata duga iznositi rekordnih 1,6 milijardi КM.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija