Rudari Dubrava u radničkom neposluhu: Sve teži uslovi i sve manja plata

Rudari Dubrava u radničkom neposluhu: Sve teži uslovi i sve manja plata


Proizvodnja u Rudniku uglja Dubrave sinoć u 19 sati, stala je, nakon što je uslijedio radnički neposluh. Radnici traže 12- osatno radno vrijeme, međutim Uprava Rudnika uglja “Kreka” Tuzla, odlučila je da rade osmosatno radno vrijeme od 1. maja. Takođe, njihov zahtjev je i povećanje plate od 30 posto. Pokušali smo ući u sam krug rudnika , međutim, nakon nekog izvjesnog vremena, čekanja nismo dobili dozvolu, te smo radnike pozvali da dođu do kapije.

“Tražimo broj jedan, povećanje plate 30 posto na startnu osnovu, drugi naš zahtjev je da nam ne ukidaju naše radno vrijeme koje smo na rudniku ovdje radili 12 sati i smatramo da to rudniku Dubrave najbolje odgovara procesu proizvodnje i nama radnicima” rekao je u izjavi za RTV Slon Ibrahim Mehmedović, radnik Rudnika uglja Dubrave.

“Mi sad ovdje radimo normalan fond sati, samo što dolazimo 15 puta i 15 puta obilazimo ulazimo u kop. Kod nas su uslovi rada nehumani, pa ja kad sam počeo raditi 2009. bilo nas je 1000, sad nas ima oko 500 i nešto radnika, ja sam električar do mog odlagača dole gdje sistem je možda oko 12 km dužine i zamislite sad to sve valja preći još sedam, osam puta i zbog toga nama odgovara 12 sati radno vrijeme” kaže Edis Mujanović, električar Rudnika uglja Dubrave.

”Zbog loših prilaza na radilište, zbog finansijskih problema, jer dolazak i odlazak sa rudnika 23-24 puta ovi ljudi pokazuju da žele 12 sati radno vrijeme, ovo su sve proizvodni radnici, radnici koji rade u srcu proizvodnje”, istakao je Hasib Ćatić, bagerista Rudnika uglja Dubrave.

Radnici ističu da su jedinstveni u svojim zahtjevima, te da imaju podršku svih radnika u proizvodnji.

“Prave nam, da organizuje neka neformalna grupa neki drugi sindikat, ja sam član sindikata 36 godina radnog staža, odgovorno tvrdim da niko ne stoji, ali smo dovedeni u situaciju da smo sa platama tanki” navodi Ibrahim Mehmedović, radnik Rudnika uglja Dubrave.

“Mi ovdje džaba dolazimo, za kartu i topli obrok, znači mi ne možemo više, mi tražimo što je Sinan Husić, naš predstavnik obećao, kad smo išli u Sarajevo, da će minimalna plata iznositi 1000 KM svakog rudara,poslije tog štrajka nama je smanjena plata, smanjen prevoz, evo sada hoće da nam uzmu noćni sat i povećaju broj dolazaka na posao, više troškova i svega i ovo što imamo plate hoće da nam uzmu”, istakao je Nevres Alispahić, vozač Rudnika uglja Dubrave

Obzirom da je proizvodnja stala, radnici su istakli da se iredovno provode aktivnosti na održavanju mehanizacije, kako ne bi došlo do njenog ugrožavanja.

“Sve je osigurano sve je obezbijeđeno, sve je sigurno, urađeno je sve kako treba po pravilu kako zahtijeva menadžment rudnika” navodi Hasib Ćatić, bagerist Rudnika uglja Dubrave

Pokušali smo dobiti stav o radničkom neposluhu od Uprave Rudnika uglja “Kreka”, međutim do zaključenja priloga odgovora nije bilo. O stavu Uprave obaviješteni su radnici, koji se nalaze u obustavi rada, a u obavijesti se navodi da je danas održan sastanak predstavnika Sidnikalne organizacije Rudnika uglja “Kreka” Tuzla i menadžmenta ističući da će sve pregovore oko novonastale situacije voditi sa predstavnicima reprezentativnog Sidnikata, te da ostaju pri svojoj odluci da će se u svim rudnicima raditi osam sati dnevno. Kada je riječ o povećanju plate, navedeno je da su u toku pregovori predstavnika Sindikata radnika rudnika u FBiH, Vlade Federacije, resornog federalnog ministarstva i JP Elektroprivreda BIH. U ovoj obavijesti se takođe navodi da će se protiv odgovornih osoba za obustavu proizvodnje u rudniku Dubrave provesti odgovarajuće radnje u skladu sa zakonskim aktima i aktima Rudnika uglja “Kreka Tuzla. Danas je održana i sjednica Sindikalne organizacije Rudnika uglja “Kreka u Tuzli, te je zaključeno da zahtjev za rad od 12 sati nema uporište ni u jednom zakonskom i podzakonskom aktu i da takav nema podršku Sindikalnog odbora, kao ni Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika F BiH, te je upućen poziv članovima Sindikata da se vrate na radne zadatke.

Radnici koji se nalaze u radničkom neposluhu istakli su da u krugu rudnika Dubrave ostaju do ispunjenja zahtjeva, a dok do toga ne dođe proizvodnja neće početi, te su pozvali predstavnike i Sindikata i Uprave da u krugu rudnika otvore dijalog o rješavanju novonastale situacije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija