Rudari su već dobili trajnu pomoć: Uvijek su nezadovoljni, neka počnu raditi

 

Elektroprivreda BiH će svojim zaposlenicima isplatiti po 750 KM jednokratne pomoći, što je izrevoltiralo rudare jer nisu obuhvaćeni odlukom. Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija poručuje da su se rudari već izborili za pomoć u šestomjesečnom iznosu od ukupno 1.380 KM.
Elektroprivreda BiH je na osnovu uredbe Vlade Federacije BiH donijela odluku o jednokratnoj novčanoj pomoći za zaposlenike tog javnog preduzeća, a iznos od 750 KM će im biti isplaćen u oktobru, uz septembarsku platu. Činjenica da nisu obuhvaćeni odlukom izazvala je revolt kod rudara.

Međutim, direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija u razgovoru za Klix.ba kaže da je takav stav rudara neopravdan jer im to državno preduzeće ne može isplatiti pomoć, s obzirom da nisu njeni, već uposlenici rudnika.

Dodaje i da su se rudari izborili za pomoć još u maju ove godine, koja u konačnici iznosi znatno više od one koju će dobiti zaposlenici Elektroprivrede BiH.

“Rudari su se za pomoć izborili u maju i već četiri mjeseca dobijaju 230 KM neto mjesečno, što je bruto 350 KM. Do kraja godine će dobiti 1.380 KM neto. I veoma je važno da je pomoć radnicima Elektroprivrede BiH jednokratna, a mjesečna pomoć rudarima je trajna kategorija. Naravno, oni su nezadovoljni sa bilo čime i uvijek traže više”, kaže Andelija.

Andelija je pozvao uprave rudnika da isplate jednokratne pomoći rudarima, ukoliko imaju novčana sredstva.

“Mi jesmo vlasnici rudnika, ali kako Vlada FBiH kao vlasnik Elektroprivrede BiH nije donijela odluku, već dala preporuku da isplatimo pomoć, isto tako i mi kao vlasnici rudnika jedino možemo dati preporuku direktorima rudnika da isplate pomoć u skladu sa važećim zakonima i ovlaštenjima”, nastavlja Andelija.

On je kazao da prosječna plata u sedam rudnika u koncernu iznosi skoro 1.400 KM, uz 300 maraka toplog obroka, dok uposlenici Elektroprivrede BiH imaju 1.600 KM platu i isto 300 maraka toplog obroka.

“Uposlenici rudnika su zadnjim povećanjem plate dobili još 230 KM. Mi nemamo ništa protiv, neka imaju plate i 10 hiljada KM, samo neka ih zarade”, naglašava Andelija, koji je stava da rudari ne daju svoj maksimum u radu.

To opravdava podatkom da su rudnici iz koncerna Elektroprivrede BiH dosad isporučili 600 hiljada tona manje uglja od predviđenog plana, naglasivši da su rudari RMU Banovići, koji nije u koncernu, isporučili 100 hiljada tona manje tog energenta.

Kada je riječ o štrajku upozorenja kojeg su rudari održali proteklog ponedjeljka, direktor Elektroprivrede BiH je kazao da nema ništa protiv, istaknuvši da je to stvar Vlade FBiH i Federalnog ministarstva energetike i industrije piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79