Rudarima od 1. marta više plaće za 120 KM

Od 1.marta ove godine oko 8.200 zaposlenih u sedam rudnika Koncerna „Elektroprivrede BiH“ dobit će višu plaću na osnovu novog Kolektivnog ugovora koji je rezultat dogovora predstavnike ove državne firme, Sindikata i Ministarstva energije FBiH.

Uvjet rudara
Uprava “Elektroprivrede BiH”, podsjećamo, prije mjesec je dala saglasnost na povećanje satnice rudarima sa 2,50 na 2,70 maraka čime su se stekli svi uslovi da plaća bude veća za osam posto, što je bio i uvjet rudara.

U prosjeku, rudarima će biti, zavisno od staža veća primanja i do 120 maraka. Najviše će koristi imati jamski radnici, kažu nam iz EPBiH.

Na 1.000 KM plaće dobit će 80 maraka. Ali, kako je prosječna plaće rudara od 1.200 do 1.300 maraka, povećanje će onda biti u iznosu i do 120 maraka.

Senad Sarajlić, izvršni direktor za proizvodnju „Elektroprivrede BiH“, koji je vodio pregovore s Sindikatom, kaže za „Avaz“ da je prošle sedmice Kolektivni ugovor parafiran i da će sve biti završeno već za deset dana.

– Sve smo poslali na Vladu FBiH, koja zasjeda u četvrtak. Sada se čeka samo njihova saglasnost. Mi smo s Sindikatom već sve parafirali i potpisali. Ugovor stupa na snagu 1.marta i od prva marta će im biti veće plaće. Meni je drago što smo uspješno sve okončali – kaže Sarajlić.

Cijena uglja
Ranije je dogovoreno da ova sredstva za plate, za što je potrebno 15 miliona KM na godišnjem nivou, trebaju biti osigurana iz naložene reorganizacija rudnika, a ne iz povećanja cijene uglja.

Povećanje cijene uglja, dovelo bi do poskupljenja struje, što je EPBiH i Vlada kroz pregovore odbila.

Šta podrazumijeva plan
Plan reorganizacije, kako smo pisali, pokazao je da je u Koncernu EPBiH višak više od 2.500 radnika. Većinom je riječ o administrativnim radnicima. No, tu spada i određeni broj rudara.

Oni će biti kroz socijalni program bizi zbrinuti kroz otpremnine, koje će im ponuditi Uprava EPBiH. Otpuštanja bez osnova ne dolaze u obzir, prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79