Rudniku u Banovićima prijeti obustava eksploatacije uglja

Rudniku u Banovićima prijeti obustava eksploatacije uglja


Dugovanja koncesionara rudnika prema Vladi Tuzlanskog kantona smanjena su za više od milion konvertibilnih maraka (KM) zaključno s prošlom godinom, što predstavlja važan pomak u finansijskoj stabilnosti ovog sektora.

Najnovije informacije koje je prihvatio parlament Tuzlanskog kantona ukazuju na poboljšanje finansijske situacije, ali i na izazove s kojima se suočavaju pojedini rudnici.

Prema izvještaju Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona za 2023. godinu, dugovanja koncesionara rudnika iznose 7.266.998,18 KM, što je manje za preko milion KM u odnosu na prethodnu godinu. Ovo smanjenje dugovanja predstavlja značajan korak ka stabilizaciji ekonomskog sektora rudnika u Tuzlanskom kantonu.

Rudnik uglja Kreka d.o.o. ističe se kao najveći dužnik, sa dugom od 5.978.209,37 KM, što čini oko 82% ukupnog duga za koncesione naknade. Ipak, Ministarstvo privrede je preduzelo aktivnosti kako bi se pokušala kompenzacija naplate ovog duga.

S druge strane, Rudnik mrkog uglja Banovići d.d. suočava se s teškom finansijskom situacijom koja je dovela do neizmirenja koncesionih obaveza u prošloj godini, te mu prijeti aktiviranje bankovne garancije i prekid ugovora o koncesiji.

Ministarstvo privrede upozorilo je Rudnik mrkog uglja Banovići d.d. da u slučaju neplaćanja naknade može biti aktivirana bankovna garancija za naplatu duga, što može dovesti do ozbiljnih posljedica po poslovanje rudnika.

S druge strane, Rudnik mrkog uglja Đurđevik d.o.o. pokazuje pozitivne pomake u izmirenju dugovanja, smanjujući svoj dug u odnosu na prethodnu godinu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija