Rusija će pomoći Beogradu u “odbrani nacionalnih interesa” na Kosovu

 

Rusija će pomoći Beogradu da brani svoje “zakonite nacionalne interese” u vezi s Kosovom na osnovu rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, kazala je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Ona je podsjetila da je Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN-a i dalje na snazi, prenijela je RIA Novosti.

“Nastavit ćemo da pomažemo Beogradu da brani svoje nacionalne interese u vezi sa Kosovom na osnovu Rezolucije 1244, koja je i dalje na snazi bez izuzetaka i pruža realnu šansu za pronalaženje uravnoteženog i poštenog rješenja za problem Kosova u skladu sa međunarodnom pravom”, navela je Zaharova.

Bivši pripadnik Kosovske policijske službe Dejan Pantić uhapšen je na prijelazu Јarinje u subotu, 10. decembra. Srbi na sjeveru Kosova odgovorili su postavljanjem barikada na više lokacija, a na barikade su poslate patrole KFOR-a i EULEX-a.

Premijer Kosova Albin Kurti jučer je zahtijevao od Srba da do uvečer sklone barikade, upozorivši da će, u suprotnom, poslati policijske snage, prenio je RTRS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79