Rusija u Ukrajini upotrijebila hipersonično oružje!

Rusija u Ukrajini upotrijebila hipersonično oružje!


Ruske su snage u Ukrajini po prvi put koristile hipersonično oružje, saopćio je glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov.

“Sistemom “Kinjal” s hipersoničnim raketama uništeno je veliko podzemno skladište raketa ukrajinske vojske u Ivano-Frankivskoj oblasti Ukrajine”, dodao je Konašenkov u saopćenju.

Ruska TV Zvezda, kanal koji je u vlasništvu ruskog ministarstva obrane, piše da su hipersonične rakete “toliko brze” da ih neprijateljski protuzračni sistemi ne mogu detektirati na vrijeme, odnosno, da će se za udar znati tek kada raketa udari.

Kad su Rusi nedavno testirali hipersoničnu raketu Cirkon s fregate Admiral Gorškov na metu u vodama Bijelog mora, Britanci su pisali da ta raketa do Londona dođe u samo pet minuta.

– Niko neće vidjeti lansiranje ili njen let. Vidjet će samo što je bila meta – rekao je kapetan fregate Igor Krohmal, koji je tada rekao i kako testirana raketa može prijeći gotovo 1500 kilometara prije nego uništi metu.

Kako javlja Mirror, rakete Cirkon su postale dio oružanih snaga Rusije ove godine, nakon što je Vladimir Putin rekao da su uspješno odradile testove.

Kako navodi Mirror, iako je snimka puštena tek nedavno u javnost, moguće je da ona datira još iz prošle godine. Cirkon bi, poručili su iz TV Zvezde, mogao poslužiti Putinu da uništi američke gradove ukoliko dođe do nuklearnog konflikta.

Naime, domet Cirkona je oko 650 milja, odnosno nešto više od 1000 kilometara, no kapetan Krohmal tvrdi kako raketa može i dulji put prijeći – do 930 milja, odnosno do skoro 1500 kilometara.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija