Rusija uvodi privremenu zabranu uvoza krušaka iz RS

Od 25. januara 2021. godineprivremeno se zabranjuje uvoz krušaka iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, objavljeno je na web stranici Federalne službe za veterinarstvo i fitosanitarninadzor Rusije – Rosselkhonadzor.

Dalje se navodi da su tokom pregovora 21.12.2020. godine ruski zvaničnici obavijestili predstavnike BiH da tokom kontrola zabilježena “sistemska identifikacija” krušaka zaraženih smeđom truleži (Monilla fructicola) koje se u Rusiju uvoze iz bh. entiteta Republika Srpska.

Tada je bh. strana obaviještena da će u slučaju ponovlhenih kršenja pravila.uvoza, ruska strana biti prisiljena uvesti restriktivne mjere.

“Međutim, tokom fitosanitarne kontrole pošiljki krušaka iz entiteta RS ponovo su identificirana tri slučaja kontaminacije smeđom truleži, karantinski štetnim organizmom”, navodi se dalje u objavi.
Dalje se kaže da imajući u vidu navedene okolnosti , a u cilju očuvanja fitosanitarne sigurnosti i sprečavanja unosa ovog opasnog karantinskog štetnog organizma, Rosselkhonadzor je smatrao potrebnim uvesti privremenu zabranu uvoza.

“Pošiljke krušaka otpremlhene iz entiteta RS do 25.01.2021. podližu uvozu samo na osnovu rezultata laboratorijskih ispitivanja na çijeli niz karantindki štetnih organizama tipičnih za ove peoizvode”, kaže se u objavi Rosselkhonadzor.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79