Ryanair obilježio prvi let za Sarajevo: 194 putnika stigla iz Geteborga

Ryanair obilježio prvi let za Sarajevo: 194 putnika stigla iz Geteborga


Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo jutros je realiziran prvi let kompanije Ryanair na relaciji Geteborg – Sarajevo, dočekujući 194 putnika koji su doputovali u glavni bh. grad.

Ovaj događaj realiziran je uz aktivno sudjelovanje Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Međunarodnog aerodroma Sarajevo te Vlade Kantona Sarajevo, putem zajedničkog javnog poziva o subvencioniranju aviosaobraćaja u KS.

Predsjednik Turističke zajednice KS, Haris Fazlagić, istakao je da je ostvarenje ove saradnje sa Ryanairom rezultat dugotrajnih pregovora te da predstavlja tek početak. Dodao je kako se otvaranjem novih direktnih aviolinija stvaraju nove mogućnosti za dolazak turista u KS, te istaknuo interes Ryanaira za ovaj segment tržišta.

Fazlagić je najavio i raspisivanje međunarodnog javnog poziva za nove aviolinije u narednim godinama.

Vedrana Vikić, direktorica Sektora aerodromskih usluga na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, naglasila je da je uspostavljanje ove linije rezultat uspješne saradnje između Turističke zajednice KS, Međunarodnog aerodroma Sarajevo te Vlade KS. Također, najavila je da se u okviru ljetnog reda letenja očekuje realizacija i ostalih aviooperacija sa pet atraktivnih evropskih destinacija.

Premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk, je u novembru 2023. godine najavio da će Ryanair od aprila 2024. godine uvesti pet direktnih aviolinija iz Sarajeva, za Brisel, Geteborg, London, Memingen i Milano, s planiranih preko 20 letova sedmično te očekivanih 200.000 putnika u prvih 12 mjeseci.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija