Sa ulica ukradene minijature Malog Zagreb

Na ulicama Zagreba, projekt Mali Zagreb ponovno je oživio svoje minijature 22. juna, ali radost zbog povratka brzo je zamijenjena razočaranjem. Naime, već u kratkom roku manje od dvije sedmice, nestalo je deset od dvanaest postavljenih minijatura koje su krasile pločnike grada.

Filmski redatelj i umjetnik Filip Filković Philatz, koji stoji iza projekta, podijelio je vijest o nestanku na svojoj stranici, izražavajući razočaranje zbog krađe i devastacije umjetničkih radova.

Minijature nisu bile samo estetski dodatak, već su predstavljale simbole identiteta i svakodnevnog života Zagreba. Njihov nestanak ne samo da je nanio štetu projektu, već je i uskratio građanima priliku da uživaju u njihovoj simbolici. Projekat Mali Zagreb nije bio komercijalno motiviran; naprotiv, financiran je iz čiste ljubavi prema Zagrebu.

Mali Zagreb, započet u proljeće 2021. godine, sastoji se od minijaturnih instalacija koje podsjećaju na pročelja zagrebačkih stambenih zgrada i izloge tradicionalnih obrta. Ideja projekta je reflektirati životni prostor grada u minijaturnim proporcijama, potičući građane na promišljanje o povijesti i identitetu Zagreba.

Iako su postavljene na frekventnim lokacijama, poput rubnika pločnika i podnožja objekata, minijature su bile postavljene na mjestima koja su iznenadila prolaznike, potičući ih da se zaustave, spuste pogled i uoče skrivene detalje koji obogaćuju gradsku svakodnevicu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79