Sa ulica ukradene minijature Malog Zagreb

Sa ulica ukradene minijature Malog Zagreb


Na ulicama Zagreba, projekt Mali Zagreb ponovno je oživio svoje minijature 22. juna, ali radost zbog povratka brzo je zamijenjena razočaranjem. Naime, već u kratkom roku manje od dvije sedmice, nestalo je deset od dvanaest postavljenih minijatura koje su krasile pločnike grada.

Filmski redatelj i umjetnik Filip Filković Philatz, koji stoji iza projekta, podijelio je vijest o nestanku na svojoj stranici, izražavajući razočaranje zbog krađe i devastacije umjetničkih radova.

Minijature nisu bile samo estetski dodatak, već su predstavljale simbole identiteta i svakodnevnog života Zagreba. Njihov nestanak ne samo da je nanio štetu projektu, već je i uskratio građanima priliku da uživaju u njihovoj simbolici. Projekat Mali Zagreb nije bio komercijalno motiviran; naprotiv, financiran je iz čiste ljubavi prema Zagrebu.

Mali Zagreb, započet u proljeće 2021. godine, sastoji se od minijaturnih instalacija koje podsjećaju na pročelja zagrebačkih stambenih zgrada i izloge tradicionalnih obrta. Ideja projekta je reflektirati životni prostor grada u minijaturnim proporcijama, potičući građane na promišljanje o povijesti i identitetu Zagreba.

Iako su postavljene na frekventnim lokacijama, poput rubnika pločnika i podnožja objekata, minijature su bile postavljene na mjestima koja su iznenadila prolaznike, potičući ih da se zaustave, spuste pogled i uoče skrivene detalje koji obogaćuju gradsku svakodnevicu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija