Šaćir Čedić platio 36.500 KM kako ne bi išao u zatvor

Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je zahtjev osuđenog Šaćira Čedića, vlasnika „Vatre“, da zamijeni izrečenu kaznu zatvora u trajanju od godinu novčanom.

Ova informacija potvrđena je jučer za Avaz iz Kantonalnog suda u Sarajevu.

“Usvojen je zahtjev osuđenog Šaćira Čedića za zamjenu izrečene kazne zatvora (u trajanju od 1 godine) novčanom kaznom”, rečeno je.

U prijevodu, Čedić je platio 36.500 KM kako bi izbjegao kaznu zatvora.

Podsjećamo, Kantonalni sud u Sarajevu, nakon sporazuma o priznanju krivice, proglasio je Čedića krivim zbog krivičnog djela porezna utaja.

On je u martu ove godine osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora. Istovremeno, oduzeto mu je 457.739 KM nezakonite koristi pribavljene krivičnim djelom.

Čedić se, kako je navelo Tužilaštvo, teretio da od 2015. do 2019. godine, u svojstvu direktora privrednog društva „Sarajka“, u okviru kojeg posluju ugostiteljski objekti „Vatra“, nije prikazivao stvarni promet kroz fiskalne kase, tačnije promet je umanjivao i na osnovu toga pravio lažne porezne prijave te plaćao manji porez nego što je trebalo. Na taj način utajio je porez u iznosu od 457.739,02 KM.

Čedić je, ustvari, optužen i osuđen zbog malverzacija u vezi s izdavanjem fiskalnih računa. Radi se o predmetu „Kasa“, zbog kojeg je bio privođen prije tri godine, kada su mu bile određene mjere zabrane.

Tada je, osim Čedića, uhapšeno 12 osoba koje su, kako je tvrdilo Tužilaštvo, “dugim klikom” varale državu i plaćale manji porez. Čedić je na taj način direktno oštetio i budžet. Za softver (programsku podršku i održavanje) bila je zadužena firma “Inspirit” iz Sarajeva, čiji su tadašnji direktori Oleg Krautblatt i Ines Juretić bili uhapšeni i pritvoreni.

Specijalizirani program je napravljen po principu “kratkog i dugog klika”. To znači da, ukoliko osoba želi prihode učiniti nevidljivima, a da inspektorima sve izgleda kako treba i prema zakonu, prilikom printanja fiskalnog računa za prodaju koristi “dugi klik”, odnosno zadržava tipku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79