Safet Softić o mostarskoj SDA: Delegacija ide u Mostar da “ugasimo vatru” i suprotstavljene strane

Foto: BHRT

Safet Softić, predsjednik Glavnog odbora SDA i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, izjavio je da će delegacija SDA danas posjetiti Mostar kako bi pokušala riješiti sukobe unutar lokalne podružnice stranke.

Trenutno je Mostar suočen s blokadom izbornog procesa za vođstvo SDA zbog podijeljenosti stranke na dva tabora, jedan podupire Salema Marića, dok drugi podržava novopredloženog kandidata, Alisa Čolakovića.

“Mi ćemo danas biti prisutni u Mostaru. U delegaciji će biti Šerif Špago, Ramiz Salkić i ja. Namjera nam je okupiti obje suprotstavljene strane i pokušati pronaći rješenje”, rekao je Softić u jutarnjem programu BHRT-a.

Softić je komentirao nedavne izjave i postupke Milorada Dodika, izražavajući zabrinutost zbog njegovih aktivnosti koje izazivaju nelagodu kod građana. Usporedio je Dodika s Radovanom Karadžićem, ali istaknuo da su sadašnja vremena drugačija i da neće biti moguće ponoviti događaje iz 90-ih godina.

“Njegova retorika sadrži elemente rasizma, poput tvrdnje da bi muslimani trebali živjeti na samo 25 posto teritorije Bosne i Hercegovine, što je slično onome što je govorio Radovan Karadžić. No, situacija je drugačija sada. Više nije moguće mobilizirati takvu vojnu silu. Međunarodna prisutnost jamči da se strašne stvari poput onih iz 90-ih neće ponoviti. Najveću štetu od svega trpi upravo Dodik. Ne vjerujem da će doći do situacije u kojoj bi građani Bosne i Hercegovine stradali kao što je to bio slučaj u 90-ima”, kazao je Softić.

Osvrnuo se i na rezoluciju o Srebrenici, koja će biti tema rasprave u Ujedinjenim narodima početkom svibnja.

“Vjerujem da je sve što je planirano kroz rezoluciju već potvrdio sud koji su osnovale Ujedinjene nacije. Ako je sud već donio takvu važnu odluku, ova rezolucija bi bila minimalni doprinos UN-a prema žrtvama genocida. I Vučić i Dodik pokušavaju izvršiti pritisak kako bi odvratili zemlje od podrške rezoluciji. Sam Vučić je svjestan da njegove tvrdnje nisu realne. Dodikove izjave o secesiji također su usmjerene na odvraćanje zemalja od glasanja za rezoluciju”, pojasnio je Softić.

Dodao je da Dodik ima dva osnovna cilja.

“Ono što Dodika najviše zanima jest disolucija ove zemlje. Također, važno mu je zadržati sve privilegije koje je stekao u BiH. To su mu dva glavna cilja”, zaključio je Softić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79