Salko Zildžić (SDA): “Da li je tačno da će od 2025. godine struja poskupjeti za rekordnih 195% ?”

Salko Zildžić (SDA): “Da li je tačno da će od 2025. godine struja poskupjeti za rekordnih 195% ?”


Federalni zastupnik Salko Zildžić (SDA) na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije pitao je Javno preduzeće Elektroprivreda BiH koliko zapravo poskupljuje električna energija sa 1. augustom 2024. godine i da li je tačno da će 1. januara 2025. godine struja poskupjeti za rekordnih 195 posto.

– Molim da mi se dostave odgovori koliko je Elektroprivreda BiH povećala cijenu električne energije i za koje vremenske periode važi koja od novih tarifa i u kojem od modela snabdijevanja, da li univerzalno ili tržišno.

U medijskim istupima se govorilo o povećanju od 10 posto dok se u stvarnosti prilikom nuđenja ugovora radi o povećanju od 20 posto, imam ugovor, a već od 1. januara 2025. godine povećanje za univerzalno javno snabdijevanje će iznositi rekordnih 195 posto u odnosu na sadašnju cijenu električne energije.

Drugo pitanje je da li će Uprava društva zatražiti pomoć od “boraca za građane i privredu” gospodina Elmedina Konakovića i Anera Žuljevića koji su svojim amandmanima na Zakon o električnoj energiji osigurali povlašten tretman za cirka 650 korisnika na tržišnom modelu snabdijevanja i time samo u 2022. godini onemogućili dobit JP Elektroprivreda BiH od 200 miliona eura, a danas stidno šute dok se enormno podižu cijene električne energije za cirka 500.000 korisnika, građana FBiH, vlasnika ovog javnog preduzeća – naglasio je Zildžić i dodao:

– Da li ćete ih zamoliti da ubijede korisnika, kojem su omogućili ekstra profit, da sljedeće godine nastave kupovinu električne energije od JP EPBiH jer je za očekivati da ukoliko dođe do povećanja od 20 posto, koliko propisuje njihov amandman i sadašnji zakon, ta cijena vjerovatno bit će veća nego na referentnom tržištu električna energija koju koristi EPBiH.

Podsjetio je da su amandmanima na izmjene zakona Konaković i Žuljević ograničili povećanje cijene električne energije na maksimalno 20 posto.

– Tako za 2022. godinu imamo cijenu od 60 eura po megavat satu mada je ta cijena na tržištu bila od 400 do 600 eura ili do 10 puta veća – rekao je Zildžić piše Faktor.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija