Šalteri odlaze u prošlost: Počela digitalizacija usluga BH Telecoma

Šalteri odlaze u prošlost: Počela digitalizacija usluga BH Telecoma


Saradnja između BH Telecoma i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDEEA) označila je početak digitalizacije usluga ove kompanije. Ministar komunikacija i prometa BiH, Edin Forto, istaknuo je važnost ove inicijative, navodeći da će usluge postati potpuno digitalizovane, što može značiti i pomoć općinskim i gradskim administracijama u njihovoj digitalizaciji.

Direktor IDEEA-e, Almir Badnjević, objasnio je da će digitalizacija biti omogućena putem zaštićenog kvalifikovanog potpisa, koji će moći dobiti svaki korisnik. Ovaj sistem omogućit će korisnicima da podnose zahtjeve za kredite online i da u svakom trenutku imaju pristup potrebnim podacima za administrativne usluge.

Direktor BH Telecoma, Amel Kovačević, naglasio je da će digitalizacija ubrzati usluge i smanjiti troškove. Planirano je da se proces odvija u fazama: prvo će biti digitalizovana internetska trgovina, zatim mobilna aplikacija “Moj BH Telecom”, a potom i usluge na šalterima. Digitalni potpis će omogućiti korisnicima da potpisuju ugovore online, čime će se smanjiti potreba za fizičkim odlaskom na šaltere.

Kovačević je napomenuo da je korištenje zaštićenog kvalifikovanog potpisa već dostupno, ali je proces potpunog digitalizovanja usluga u toku i neće se završiti odmah.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija