Samo 7 od 100 žena u BiH ima bolje digitalne vještine

Samo 7 od 100 žena u BiH ima bolje digitalne vještine


Uprkso sve većem broju korisnika interneta u Bosni i Hercegovini, stanovnici ove zemlje zaostaju za prosjekom Europske unije kada su u pitanju digitalne vještine. Prema podacima iz prethodnih godina, samo 33% žena i 56% muškaraca u BiH posjeduje osnovne ili naprednije digitalne vještine, što je znatno ispod prosjeka EU, gdje te vještine ima 52% žena i 56% muškaraca.

Istraživanje, koje je provela Agencija za statistiku BiH, pokazuje da digitalne vještine variraju ovisno o dobi i spolu.

Primjetno je da mlađe žene u dobi od 16 do 24 godine imaju bolje digitalne vještine od svojih starijih sugrađanki, no kako populacija stari, taj jaz se smanjuje. U BiH, samo 7 od 100 žena i 10 od 100 muškaraca ima više digitalne vještine, odnosno sposobnosti koje nadilaze osnovne digitalne kompetencije.

Ove vještine se definiraju kao skup aktivnosti povezanih s korištenjem interneta i softvera, a mjere se u četiri ključna područja: informacije, komunikacija, rješavanje problema i rad sa softverom. Podaci o digitalnim vještinama prikupljaju se svake dvije godine.

Uprkos napretku, BiH se još uvijek suočava s izazovima u povećanju digitalne pismenosti, posebno među ženama i starijim generacijama, što je ključno za daljnji razvoj društva i ekonomije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija