Samo jedna osoba iz BiH na „crnoj listi“ UN za teroriste

Samo jedna osoba iz BiH na „crnoj listi“ UN za teroriste


Nijedna policijska i bezbjednosna agencija u BiH za posljednjih pet godina nije predložila nijedno lice za uvrštavanje na listu lica prema kojima će se primjenjivati restriktivne mjere i privremeno spriječiti korištenje i raspolaganje imovinom

U odgovoru Ministarstva bezbjednosti BiH na naša pitanja navodi se da je Savjet ministara BiH u decembru 2018. godine donio odluku kojom se Mirsad Kandić postavlja na listu označenih lica u BiH prema kojima će se primjenjivati restriktivne mjere.

„Drugu sličnu odluku Savjet ministara BiH nije donio“, kaže se u odgovoru.

Dalje se navodi da je u navedenom periodu Tužilaštvo BiH dostavilo inicijativu Ministarstvu bezbjednosti za primjenom restriktivnih mjera, ali da ona nije dostavljena Savjetu ministara BiH na odlučivanje.

„Inicijativa nije dostavljena zato što nije sadržavala dovoljno podataka i informacija, na osnovu kojih bi takva odluka Savjeta ministara BiH bila utemeljena“, kaže se u odgovoru.

Jedan od članova Udarne grupe za borbu protiv terorizma i opasnosti od terorizma BiH koji je insistirao na anonimnosti kaže da bi BiH zbog ovoga mogla ponovo pod posebni monitoring Komiteta eksperata za evaluaciju mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma – Moneyval.

On podsjeća da će tim Moneyval evaluatora krajem oktobra i početkom novembra pet dana provesti u Republici Srpskoj, kako bi dali ocjenu usklađenosti sistema prevencije i borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

„Problem je što je na restriktivnu listu stavljen samo Mirsad Kandić koji je 2017. godine uhapšen u BiH i izručen SAD, gdje je nedavno osuđen na doživotni zatvor zbog pomaganja u regrutovanju za ISIL. Evaluatori bi mogli to da zamjere, jer je više od 300 ratnika iz BiH bilo u Siriji od kojih se jedan dio vratio u BiH i većinom su presuđeni, jedan dio čeka deportaciju, a za nekima su raspisane potjernice. Nije jasno da BiH nikoga od njih nije stavila na restriktivnu listu“, kaže naš sagovornik.

Na pitanje da li će neko od tih lica biti stavljen na restriktivnu listu iz Ministarstva bezbjednosti su dali nemušt odgovor, navodeći da je proces listiranja od strane odgovarajućeg komiteta Savjeta bezbjednosti UN stalan, te da je Komitet 1718 SB UN 16. avgusta 2023. godine dopunio listu sa osam pojedinaca i jednim pravnim licem.

„Ne možemo odgovoriti na pitanje da li će neko lice iz BiH biti uvršteno na Konsolidovanu listu UN s obzirom da nije poznato da li će neka od ovlaštenih agencija predložiti takvo uvrštavanje na listu u skladu sa Zakonom o primjeni određenih privremenih mjera radi efikasne sprovođenja mandata Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, te drugih međunarodnih restriktivnih mjera“, navodi se uodgovoru ministarstva bezbjednosti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija