Samo u BiH: Osigurali sredstva za dva MRI aparata, pa tražili da ga otplaćuju u ratama na četiri godine

Žalbu je uložio potencijalni ponuđač “Siemens Medicina” d.o.o. Sarajevo. JU Bolnica Travnik, kao ugovorni organ, u Odluci o postupku javne nabavke navela da su za predmetnu nabavku osigurana sredstva u finansijskom planu obje bolnice u ukupnom iznosu od 3.000.000 KM, da bi kasnije u odgovoru na žalbu napisali da je ponuđač to pogrešno protumačio.

JU Bolnica Travnik i hrvatska bolnica “Dr. Fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj u decembru prošle godine pokreću zajedničku nabavku dva uređaja za magnentnu rezonancu procijenjene vrijednosti 3.000.000 KM, bez PDV-a.

Radilo se o otvorenom postupku javne nabavke, ali je tender poništen nakon žalbe potencijalnog ponuđača “Siemens Medicina” d.o.o. Sarajevo koji je bio nezadovoljan propisanim načinom plaćanja – obročno na 48 mjesečnih rata.

Možda to i ne bi bilo toliko sporno da JU Bolnica Travnik, kao ugovorni organ, nije u Odluci o postupku javne nabavke navela da su za predmetnu nabavku osigurana sredstva u finansijskom planu obje bolnice.

“Nejasno je zašto ugovorni organ, koji je planirao nabavku za 2021. i obezbijedio sredstva kako navodi u Odluci o pokretanju javne nabavke, odredio da uređaje za magnetnu rezonancu plaća obročno u narednih 48 mjeseci. Također, nejasno je i izjašnjenje ugovornog organa da zapravo potvrđuje da nemaju obezbijeđena novčana sredstva, a što je suprotno navođenju u Odluci da su sredstva osigurana u finansijskom planu ove dvije bolnice”, naveo je Ured za razmatranje žalbi u obrazloženju svoje odluke kojom su prihvatili žalbu firme “Siemens Medicina” d.o.o. Sarajevo, te poništili tendersku dokumentaciju i obavještenje o nabavci

Dio obrazloženja Ureda za razmatranje žalbi

 

Oni smatraju da je “nejasno je obrazloženje ugovornog organa da li su sredstva obezbijeđena ili nisu”.

Iz Ureda za žalbu podsjećaju i na Zakon o finansijskom poslovanju koji kaže da se novčana obaveza mora izvršiti u roku do 60 dana, s tim da u određenim okolnostima rok može biti i duži, ali ne smije ići preko 90 dana.

Iz firme “Siemens Medicina” su u žalbi, koju su uložili nakon preuzimanja tenderske dokumentacije u januaru ove godine, naveli i to da smatraju da ovakav način plaćanja direktno ukazuje da “ugovorni organ neefikasno troši sredstva već obezbijeđena za ovu javnu nabavku, a da pri tome ne postoji bilo opravdan razlog”.

Iz travničke bolnice su ovu žalbu ocijenili paušalnom i kao posljedicu “pogrešno izvučenih zaključaka”. Nije im jasno na koji način je žalitelj, odnosno “Siemens Medicina” iz informacije o procijenjenoj vrijednosti nabavke iz Plana nabavki izveo “pogrešan zaključak da su to osigurana novčana sredstva za jednokratno plaćanje predmetne nabave u 2021.”.

Naširoko ponavljaju i pojašnjavaju zbog čega je to pogrešan zaključak, da bi potom kazali da su “sredstva za plaćanje predmetne nabave osigurana u finansijskim planovima ugovornih tijela”, ali ne na način i pod uvjetima kako je to određeno tenderskom dokumentacijom.

“Alternativa obročnom plaćanju je otkazivanje postupka javne nabave zbog nedostatka sredstava za jednokratno plaćanje”, dalje su istakli.

Slobodan Golubović, urednik portala PratimoTendere, specijaliziranog portala za monitoring javnih nabavki, kaže za Žurnal da plaćanje u ratama nije zabranjeno po Zakonu o javnim nabavkama, ali ukoliko su već obezbijeđena sredstva, onda nema razloga za obročno plaćanje.

Inače, da bi preuzeli i pregledali plan javnih nabavki travničke bolnice morate biti registrovani, a što je suprotno principu transparentnosti.

“Na njihovoj internet stranici jeste dostupan plan javnih nabavki, ali traže registraciju da bi ga preuzeli, što znači da nije javno dostupan. Reagovali smo i Agenciji za javne nabavke BiH uputili smo žalbu i u toku je procedura vezano za transparentno objavljivanje plana javnih nabavki”, kaže Golubović.

Inače, za navedeno je predviđena prekršajna sankcija i to za odgovorno lice od 300 do 3.000 KM, a za ugovorni organ od 1.500 do 15.000 KM piše Žurnal

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79