Samohranom i bolesnom ocu šestero djece potrebna pomoć

U izuzetno teškim uvjetima i bez ikakvih primanja, u zaseoku Hepići u Mjesnoj zajednici Stijena u Cazinu živi porodica Zahida Hepića, ratnog vojnog invalida i samohranog oca šestero djece. Od kako ga je supruga napustila, 52-godišnji Zahid se već desetak godina sam brine o svojoj djeci i, sakupljajući i prodajući staro željezo i plastiku, nekako je uspijevao u tome, sve do prije nekoliko godina, kad je obolio i postao nesposoban za rad.

Skromne želje

– Bio sam pripadnik Petog korpusa Armije RBiH i tri puta sam ranjavan. Bio sam pedesetpostotni ratni vojni invalid i imao primanje od 50 KM, ali su mi, nakon nekoliko revizija, to ukinuli i nemam više nikakvih primanja. Možete zamisliti kako je sa šestero djece živjeti bez ikakvih primanja i, osim toga, biti još i bolestan. Vjerujte da ni sam ne znam kako smo uopće živi. Pomognu nam komšije i drugi dobri ljudi, koji, kad čuju za našu tešku životnu priču, dođu i posjete nas, ali to kratko traje i kasnije padamo u zaborav. Najsretniji smo kad imamo hrane u kući, a djeca su naučila na neimaštinu i ništa posebno ne traže, zadovoljna su samo kad su sita. Moja kćerka Sanijela je bolesna, zbog čega zaostaje u učenju, teško izgovara riječi i sastavlja rečenice, a i teže hoda. Zbog neimaštine, nisam u mogućnosti da je vodim na liječenje, koje joj je neophodno – govori Hepić. 

Zbog izrasline na stomaku, Zahid mora ponovo na operaciju Foto: (S.J.)

I on je obolio i bio na liječenju u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, gdje je dva puta operisan. I sada ima problema i morat će ponovo na operaciju.

Srčani udari

– Dok god sam mogao, borio sam se da zaradim komad kruha djeci. Stalna sekiracija i neimaština djelovali su na mene tako da sam dobio šećer a da to nisam ni znao. Onda me zabolio stomak i završio sam u bolnici povraćajući krv, a tamo sam saznao da mi je pukao čir, za koji, također, nisam znao da postoji. Morao sam na operaciju i jedva sam ostao živ, davali su mi male šanse za preživljavanje, ali sva sreća da sam ipak stigao na vrijeme i kod dobrih doktora, koji su me, uz Božiju pomoć, uspjeli održati na životu i dati šansu da se još borim za svoju djecu. Sedmicu sam bio u komi i dobio sam skoro 11 litara krvi, nakon čega sam se malo oporavio. Ali, mojim mukama tu nije bio kraj, jer sam nakon toga doživio i dva srčana udara. Sad se nakon operacije nešto zakompliciralo i imam neku oteklinu na stomaku tako da ću morati opet na operaciju. Pitanje je kako ću sve to podnijeti, a još više me brine šta će biti sa mojom djecom – govori zabrinuti otac.

Poziva sve dobre ljude, humaniste, kao i institucije koje žele pomoći, da to učine. Najpotrebnije su im namirnice, odjeća i obuća za školu, novčana sredstva za plaćanje režija i kupovinu onoga što je neophodno za četvero djece koja idu u školu prenosi Avaz.

Računi za uplate

Svi oni koji žele pomoći porodici Hepić, mogu to učiniti uplatom novčanih priloga na žiroračun otvoren kod “UniCredit banke” broj 3389002543004487 – 40165361000 KM na ime Zahid Hepić, Stijena – Hepići kod Cazina. Uplate iz inozemstva: Zahid Hepić, UNICREDIT BANKA, SWIFT: UNCBRA22, IBAN CODE: BA39 3385 2028 1759 1113, RAČUN: 40165361101 euro. Zahidov broj mobitela je 061/751-799.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79