Saobraćajna nesreća na Balkanskoj ruti: Troje migranata nastradalo, 11 povrijeđeno

Tragična saobraćajna nesreća na jugu Srbije odnijela je tri života migranata, dok je još 11 osoba povrijeđeno. Nesreća se dogodila nedaleko od granice sa Sjevernom Makedonijom, podsećajući na opasnosti koje migranti često susreću tokom svojih putovanja Balkanskom kopnenom rutom.

Prema izvještaju srbijanske policije, vozač involviran u nesreću, 43-godišnji muškarac, priveden je zbog sumnje da je krijumčario migrante.

Dodatno, utvrđeno je da vozač nije posjedovao važeću vozačku dozvolu, a također je bio među povrijeđenima u nesreći.

Na fotografiji jasno se vidi smrskani bijeli automobil koji je skrenuo s puta velikom brzinom. Nesreća ne samo da ilustruje opasnosti s kojima se migranti suočavaju, već i označava učestalost krijumčarenja ljudi na Balkanskoj ruti, gdje migranti često angažuju krijumčare kako bi neovlašteno prešli granice.

Balkanski kopneni put, koji prolazi kroz Tursku, Grčku, Bugarsku, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, predstavlja ključnu rutu kojom migranti pokušavaju dostići zemlje Evropske unije, poput Mađarske ili Hrvatske.

Migranti, suočeni sa siromaštvom ili ratom u svojim matičnim zemljama na Bliskom istoku, Africi ili Aziji, često prolaze kroz težak put kako bi dosegnuli evropski kontinent.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79