Sarajevo: Ako čujete helikopter i vidite maskirne uniforme, radi se o vježbi Američke ambasade

Ambasada SAD, u saradnji sa bh. partnerima iz hitnih interventnih službi, organizuje vježbu pripravnosti u hitnim situacijama s ciljem demonstracije obučenosti, iskoordiniranosti i sposobnosti tih službi u BiH.

Vježba će uključivati simulaciju koja se bavi odgovorom na kompleksnu hitnu situaciju tokom većeg događaja u kompleksu ambasade, kada osoblje zaduženo za hitne intervencije treba raditi zajedno kako bi osigurali dobrobit i zaštitu svih aktera.

Ova vježba pokazat će kapacitet odgovora institucija koje, u hitnim situacijama, pružaju podršku građanima BiH i ambasadi. Očekuje se da će vježba trajati dva sata.

Sljedeći bh. partneri učestvovaće u vježbi – Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DKPT), Policija Kantona Sarajevo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije BiH (FMUP) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Nekoliko organizacija pozvane su u svojstvu posmatrača, uključujući predstavnike američkih agencija za provedbu zakona, Ministarstva odbrane SAD, te institutucija Republike Srpske. Ova vježba još je jedan primjer izvrsne i kontinuirane saradnje između Misije SAD u BiH i predstavnika bh. institucija koje pružaju pomoć i podršku u hitnim slučajevima.

“Operation Alliance Strike” kulminacija je intenzivne obuke i planiranja od strane ambasade SAD-a i naših sigurnosnih partnera u BiH. Zajednička obuka i vježbe, poput ove, vitalni su element u izgradnji sigurne i prosperitetne zajednice.

Ova zajednička vježba važna je kako bi se osigurala spremnost, kako osoblja ambasade, tako i naših partnera u BiH, povećala spremnost odgovora na svaku situaciju te smanjila i izbjegla konfuzija i mogućnost ozljeda u slučaju eventualnog stvarnog scenarija.

Također, služi za uspostavu lanca zapovijedanja i kontrole te pojednostavljuje komunikaciju radi bržeg odgovora. U vježbu će biti uključeni policijski službenici DKPT-a, SIPA-e, FMUP-a i policije Kantona Sarajeva, uz učešće osoblja Ambasade SAD, koji će zajedno raditi na rješavanju složenog problema.

Tokom vježbe biće korištena zvučna i druga podražajna sredstva u cilju simuliranja realne situacije. Ovakva vrsta vježbe se rutinski izvodi u svim našim misijama širom svijeta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79