Sarajevo: Na Dobrinji naslikan mural posvećen tragično preminulom Arijanu Stanišiću

Grupa momaka i djevojaka je oslikala mural posvećenom Arijanu Stanišiću, momku koji je prije tri godine preminuo u Sarajevu usljed posljedica alergijskog šoka. Htjeli su odati počast svom prijatelju i razbiti predrasude o uličnoj umjetnosti.

Na ideju o realizaciji murala posvećenom Arijanu Stanišiću došli su njegovi drugovi, momci i djevojke s kojima je crtao. Budući da je Arijanova strast bila ulična umjetnost, odlučili su pokrenuti inicijativu za izradu murala na Dobrinji, gdje je Arijan živio. Skicu je nacrtao Džavid Berberović. Mural su realizovali Himzo Sinanagić, Mirza Svraka, Thomas Perić i “sva velika i mala raja, koja je ovih dana vrijedno bojila i oslikavala zid”.

Bilo je potrebno više od dvije godine da se dobiju sve potrebne dozvole, pronađe adekvatna lokacija i dobije saglasnost stanara. Njihov trud se konačno isplatio. U petak, 7. maja, započeta je realizacija murala na Dobrinji I, a završena je danas.

“Želimo se zahvaliti prethodnom predstavniku stanara Irnesu Đuloviću i stanarima ulice Oslobodilaca Sarajeva 2 koji su stavili svoje potpise na saglasnost o realizaciji murala na bočnom zidu njihove zgrade. Zahvalili bismo se i Općini Novi Grad, načelniku Semiru Efendiću, Službi za lokalnu samoupravu, Službi urbanizma i svim načelnikovim saradnicima koji su bili uključeni u proces i pomogli u realizaciji murala”, naveli su.

Spomenuli su i firme” Teknoxgroup” i “Eco Kaljić” koje su obezbijedilie dizalice bez koje realizacija murala na zgradi ne bi bila moguća. Na kraju su se zahvalili svim divnim Dobrinjcima, Obojenoj klapi, Shatro Graffiti Shopu i svim Arijanovim prijateljima koji su došli i označili se na muralu.

Ovim činom ne samo da se odaje počast Arijanu, već se i razbijaju predrasude o uličnoj umjetnosti. Kreativna energija umjetnika se na konkstruktivan način usmjerava intervencijama u urbanom prostoru, gdje javne površine postaju galerija na otvorenom.

“Nadamo se da će se općinske procedure pojednostaviti i uskladiti na nivou Kantona Sarajevo, kako bi se u budućnosti realizovali i drugi murali. Pozivamo sve drage ljude da nam se pridruže danas u 19 sati ispred murala posvećenog našem Arijanu kako bismo se fotografisali sa momcima i djevojkama koji su mural realizovali na dan Arijanovog rođendana”, stoji u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79