Sarajevo nikad prljavije, poskupljuje odvoz smeća

Glavni grad Bosne i Hercegovine je skoro pa zatrpan smećem koje se ne odvozi redovno, ili pak nikako. Sarajlije su sve više nezadovoljne poslovanjem KJKP “Rad”, a uprkos tome iz ovog preduzeća najavljuju dodatno poskupljenje odvoza smeća. Dok odgovorni okreću glavu, građani sve to trpe.

Nisu zadovoljni

Bivši ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević tvrdi da će definitivno doći do poskupljenja odvoza smeća. On je u razgovoru za „Avaz“ kazao kako je KJKP “Rad” prvobitno zahtijevao poskupljenje od 75 posto.

– Taj prijedlog nisam prihvatio i to sam rekao Vladi KS na sjednici. Sada je formiran prijedlog povećanja u visini od 45 posto, ali taj prijedlog nisu htjeli da potpišu predstavnici “Rada” zbog dodatnih analiza, ali ja mislim da je razlog za to taj što za njih to nije dovoljno povećanje – kazao je Bečarević.

Dodao je kako je poslovanje KJKP “Rad” ozbiljno ugroženo, nisu se prilagodili tržištu, a ni zahtjevu poslodavaca, a to je da se više ne radi obračun prema kvadratnom metru, nego prema količini proizvedenog otpada.

– Prijedlog je nerealan, ali ono što ja mogu pročitati između redova jeste to da bi oni bili zadovoljni da se izvrši povećanje od 60 posto – naveo je Bečarević.
Pali prihodi

Bivši ministar dalje tvrdi da se u prijedlogu o poskupljenju spominju njihova ulaganja, među kojima je izdvojena deponija Smiljevići, međutim, dodaje, to sve Kanton plaća.

– Razlog zbog kojeg traže toliko poskupljenje jeste ponovno enormno zapošljavanje u preduzećima, moraju dobiti povećanje prihoda, jer to povećanje od 45 posto znači prihode od 8-10 miliona KM. Problem su kadrovi i ljudi koji vode firmu. Ne možete vi voditi firmu, a sedam dana prije toga davati izjavu u FUP-u i imati optužbe da ste falsificirali određene stvari. KJKP “Rad” će zahtijevati poskupljenje jer su u firmi pali prihodi – istakao je Bečarević.
Historija Sarajeva

– Neodvoženje smeća je historija Sarajeva. Lično sam išao i slikao kontejnere i slao na Vladu, tu se ne može na zelenu granu, jer oni imaju problem da su im vozila u kvaru i nemaju čime da odvoze, a kao razlog navode tendere. Ne žele da se uhvate ukoštac s problemima – kazao je Bečarević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79