“Sarajevo-šume” traže 41 radnika: Plata od 657,36 KM

Kantonalno javno preduzeće “Sarajevo-šume” nedavno je objavilo oglas za prijem 41 radnika na određeno vrijeme, a među radnim mjestima za koja se može aplicirati je i gonič animalne zaprege, za koje su upražnjene tri pozicije.

U opisu poslova koje gonič animalne zaprege treba obavljati, osim što mora da “dosljedno provodi Etički kodeks Preduzeća”, navodi se izvlačenje i pomicanje drvnih sortimenata animalnom zapregom. Uposlenik je dužan da se ispravno i humano odnosi prema vučnim životinjama, te voditi računa o redovnoj ishrani zaprežnih grla, čistoći i timarenju. Također treba da vodi računa o higijeni šume i ne remeti uspostavljeni šumski red, te pri radu da brine o podmlatku i izbjegava oštećivanje živih stabala koja nisu predviđena za sječu. Osnovna plaća koja je navedena u oglasu za ovo radno mjesto je 821,70 KM prenosi Faktor.

  • Radnik na pomoćnim poslovima u šumarstvu – 20 radnika – plata 657,36KM
  • Radnik na sječi i izradi drvenih sortielemata – 10 radnika – plata 821,70 KM.
  • Pomoćno rukovaoc traktorom – 3 radnika – plata 766,92 KM
  • Gonić animlne zaprege – 3 radnika – plata 821,70 KM
  • Automehaničar – 1 radnik – plata -plata 821,70 KM
  • Autoelektričar – 1 radnik – plata – plata 821,70 KM
  • Tehnolog – projektant – 3 radnika – plata – 1.424,28 KM piše Crna-Hronika.

Međutim, da bi neko mogao aplicirati na radno mjesto, mora imati tri mjeseca radnog iskustva i dokaz o osposobljenosti za goniča animalne zaprege. Iz “Sarajevo-šuma” kratko su kazali da onaj ko se prijavljuje se taj dokaz uzima kod poslodaca kod kojeg je ranije radio.

Na stranici “Sarajevo-šuma” osim oglasa objavljena su i pitanja za pismeni ispit, kao i lista propisa i literature iz kojih će se polagati usmeni, pismeni i praktični ispit.

Među navedenom literaturom za oblasti iz kojih su sastavljena pitanja, između ostalog, navode se Zakon o šumama KS, Zakon o sjemenu i sadnom materijalu šumskih i hortikulturalnih vrsta drveća i grmlja, Pravilnik o elementima za izradu šumskogospodarskih osnova, Pravilnik o načinu žigosanja, obrojčavanja, premjeravanja, sadržaju i načinu izdavanja otpremnog iskaza za drvo, Pravilnik o katastru šuma i još nekoliko pravilnika. Sve to, da bi položio pismeni ispit i prošao ostalu proceduru za upošljavanje, mora naučiti budući gonič animalne zaprege u KJP “Sarajevo-šume”.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković na svom Facebook profilu napisao je kako iz Vlade KS stižu dobre vijesti, a da njemu jedna od najdražih stiže upravo iz KJP “Sarajevo-šume”.

-Potpuno transparentan proces zapošljavanja, 41 radnik se prima. Poznavaoci prilika znaju koliko je važna ova pobjeda u kojoj se iz ruku malih lokalnih kabadahija ovo preduzeće vratilo u zakonske okvire upravljanja – napisao je, između ostalog, Konaković.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79