Sarajevo: Za vodovod Bačevo izdvojeno pet miliona KM, vlast poručuje da više neće biti probema

Izvršena je rekonstrukcija Pumpne stanice za vodu u sarajevskom Bačevu vrijedna pet miliona KM. Kantonalna vlast uvjerava da više neće biti problema u vodosnabdijevanju s ove pumpne stanice.

Kako je istaknuto na Facebook stranici Vlade Kantona Sarajevo, rekonstrukcijom su zamijenjene pumpe stare skoro 70 godina.
Kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović iz Naroda i pravde (NiP) je obrazložio zašto misli da je ova rekonstrukcija vrlo značajna.

“Ono o čemu smo prije dvije godine sanjali, danas je realizirano. Kompletan elektroenergetski sistem je rekonstruiran i ovo je jedan od najznačajnijih datuma kada je riječ o vodosnabdijevanju Sarajeva. Građani više neće dolaziti u situaciju da nemaju vode s Bačeva jer sada imamo sistem koji ima rezervno napajanje”, rekao je Hadžiahmetović.

On je zajedno s v. d. direktorice preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK) Aidom Pendek i načelnikom Općine Centar Sarajevo Srđanom Mandićem iz Naše stranke (NS) obišao ovo postrojenje.

Riječ je o realizaciji prve tranše kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a čija je ukupna vrijednost rekonstrukcije vodovodne mreže u KS 25 miliona eura, saopćili su iz Vlade KS.

Podsjećamo, u posljednjih nekoliko godina dešavaju se redukcije vode, a posebno je taj problem bio izražen tokom ljeta 2017. godine. Nekoliko je uzročnika ovog problema, a među njima je i zastarjela vodovodna infrastruktura.

Organizacija Eko akcija je podnijela inicijativu da se izvorišta pitke vode u ovom kantonu ustavno zaštite, a sa ciljem onemogućavanja privatizacije izvorišta.

Kantonalna ministrica pravde i uprave Lejla Brčić (NS) je za Klix.ba izjavila da će ovaj zahtjev biti razmotren.

Od 1.300 čitatelja našeg portala, koji su učestovali u anketi o tome da li izvorišta trebaju biti ustavno zaštićena u cijeloj Bosni i Hercegovini, njih 1.200 ili 96 posto smatra da to treba učiniti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79