Sarajevo: Žuta tabija iznajmljuje se na dvije godine, poznata minimalna cijena i uslovi

Sarajevo: Žuta tabija iznajmljuje se na dvije godine, poznata minimalna cijena i uslovi


Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo objavio je javni oglas za zakup prostora Žute Tabije na period od dvije godine, uz minimalnu cijenu zakupa od 105 KM po danu.

Prema oglasu, prostor površine 959 kvadratnih metara bit će iznajmljen na 24 mjeseca. Pravni i fizički subjekti koji se prijavljuju na konkurs trebaju dostaviti Program korištenja Žute tabije, koji mora sadržavati okvirni plan manifestacija i događaja s popisom učesnika, usklađen s kulturno-historijskim vrijednostima spomenika.

Plan korištenja treba obuhvatiti godišnji plan aktivnosti poput popravki, čišćenja i zaštite, te plan hitnih intervencija i monitoringa. Sve intervencije na Žutoj tabiji zahtijevaju prethodnu saglasnost Zavoda, a minimalna cijena zakupa od 105 KM po danu određena je od strane Komisije Zavoda.

Na upit portala Klix.ba o novoj praksi, Zavod je odgovorio da imaju pravo raspolaganja prostorom Žute (Jekovačke) tabije, koja je prethodnih godina ustupana pravnim licima za različite manifestacije i događaje putem ugovora o korištenju.

“Dosadašnja praksa je podrazumijevala da su zainteresovani subjekti direktno komunicirali sa Zavodom putem protokola za korištenje prostora Žute (Jekovačke) tabije za potrebe fotografisanja, snimanja, održavanja izložbi i koncerata. Budući da uskoro ističe ugovor o zakupu, odlučili smo raspisati Javni poziv kako bismo omogućili svima jednaku priliku da se prijave sa svojim programima korištenja Žute (Jekovačke) tabije za naredne dvije godine”, navodi se u odgovoru.

Također je pojašnjeno da je davanje prostora Žute (Jekovačke) tabije u zakup definirano kroz Javni poziv i Ugovor o zakupu, gdje su detaljno navedeni uslovi korištenja prostora od ukupno 959 kvadratnih metara.

U prethodnom periodu, prostor Žute (Jekovačke) tabije je putem ugovora ustupan uz određenu financijsku naknadu za održavanje izložbi, koncerata i drugih događaja, uz striktne kontrole korištenja prostora. Osnovna funkcija javnog prostora nije bila ugrožena, a prostor je ostao dostupan svim građanima. Zakup prostora omogućava organizaciju različitih događaja u skladu s kulturno-historijskim vrijednostima spomenika, uz prethodno utvrđeni program korištenja.

U narednom periodu neće se naplaćivati ulaz na Žutu Tabiju, osim za posebne događaje poput koncerata i predstava. Odluku o naplati ulaza za te događaje donosi zakupac, koji je obavezan održavati prostor i brinuti se o njemu u skladu s propisanim mjerama zaštite. Ulaz na Žutu (Jekovačku) tabiju van termina manifestacija ostaje slobodan za sve građane.

U oglasu je navedeno da se usklađenost s ciljevima promocije Žute (Jekovačke) tabije i njenih kulturno-historijskih vrijednosti ocjenjuje putem bodovnog sistema. Kriteriji uključuju broj manifestacija, relevantnost i svrhu, usklađenost s ciljevima promocije te broj i raznovrsnost učesnika.

Minimalna cijena zakupa određena je na osnovu cijene zakupa javnih površina u Općini Stari Grad Sarajevo, uz uvećanje za 20% zbog inflacije i vrijednosti dobra. Zakupac se obavezuje na dvogodišnji ugovorni period, uz kontinuirano održavanje prostora tokom cijele godine, bez obzira na vremenske uslove. Zaključujući, Zavod ističe da će novi zakupni ugovori omogućiti bolju brigu i kontinuiranu upotrebu Žute (Jekovačke) tabije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija