Žestok sukob Bijedića i tužioca: Optužbe o ucjenama, reketu i snimcima

Žestok sukob Bijedića i tužioca: Optužbe o ucjenama, reketu i snimcima


Općinski sud u Gračanici je jučer donio prvostepenu presudu kojom se Enver Bijedić i još sedam osoba oslobađaju optužbi za malverzacije u Rudniku soli Tuzla.

Optužnica ih je teretila za pogodovanje firmi Mining & Drilling u vrijednosti 5,4 miliona maraka za radove na istražno-eksploatacionim bušotinama na ležištu kamene soli Tetima.

Na konferenciji za medije održanoj danas u Tuzli, Bijedić je, zajedno sa svojim advokatima, izjavio da je optužnica protiv njega politički motivirana i namještena.

“Evo sada ćemo imenovati odgovorne”, tim je riječima Bijedić započeo konferenciju.

Na početku se osvrnuo na svoje hapšenje u februaru 2021. godine, navodeći da je priveden uz asistenciju 60 specijalaca.

“Uhapsili su me sa 60 specijalaca iz Sarajeva i Tuzle. Karadžić nije bio tako hapšen. Sve je to bilo orkestrirano da bi postigli svoj cilj”, izjavio je Bijedić.

Govorio je i o spornom tenderu u Rudniku soli zbog kojeg je podignuta optužnica.

“Na tender za bušotine u Rudniku soli prijavile su se dvije firme: jedna iz Gračanice i jedna iz Bugarske. Domaća firma je ponudila cijenu nižu za milion i dvjesto hiljada maraka. Bugarska firma nije se žalila na ishod tendera, jer su bili skuplji. Domaća firma je posao završila na vrijeme i kvalitetno. Gdje je tu šteta? Ako bi skuplji Bugari dobili posao, možda bi bilo oštećenja, ali ovdje nije bilo nikakve štete. Kakve veze ja kao predsjednik stranke imam sa procedurama u javnom preduzeću? Razlika od 1,2 miliona maraka trebala je nekome da ide, ali kome? To treba pitati one koji su ovo orkestrirali”, izjavio je Bijedić.

Bijedić je optužio tužioca Ćazima Serhatlića za politički progon i montirane procese, uz tvrdnje da Serhatlić izvršava naredbe tadašnjeg glavnog tužioca Tomislava Ljubića i drugih političkih interesa.

“U oba slučaja tužilac je bio Ćazim Serhatlić. On je imao dva motiva: da izvršava naredbe glavnog tužioca Ljubića i političke želje. Često su zajedno sjedili u restoranu u Ormanici, 50 kilometara od Tuzle. Za to imam dokaze, snimke i svjedoke. Drugi motiv je privatne prirode – Serhatlić me reketirao da mu zaposlim ženu u BH Telekomu, prijeteći da će blokirati rad baznih stanica ako ne ispunim njegov zahtjev. Nisam pristao i pogriješio sam što ga nisam odmah prijavio”, tvrdio je Bijedić.

Bijedić je naveo da su mu sudski procesi nanijeli ogromnu štetu, kako poslovnu, tako i privatnu.

“Zbog ovih procesa moje zdravlje je trajno narušeno. Moja porodica i ja smo pretrpjeli poniženje i sramotu. Moja politička i profesionalna karijera je uništena”, zaključio je Bijedić.

Tužioca Ćazima Serhatlića smo kontaktirali za komentar. On je za Vijesti.ba rekao da Bijedić iznosi neistine.

“Sve te tvrdnje su lažne i paušalne. Nikada nisam bio u objektu koji spominje. Ako ima snimak, neka ga pokaže. Što se tiče tvrdnji da sam tražio da mi zaposli suprugu, to su notorne laži. Ako ostane pri ovim tvrdnjama, podnijet ću tužbu za klevetu”, izjavio je Serhatlić.

Iz Tužilaštva TK su nam rekli da će po prijemu presude uložiti žalbu Kantonalnom sudu u Tuzli.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija