Sarajevostan: Nije tačno da nemamo novca, zgrade imaju svoje podračune preko kojih se zgrada održava

Sarajevostan: Nije tačno da nemamo novca, zgrade imaju svoje podračune preko kojih se zgrada održava


Nakon što su stanari zgrade u ulici Trg međunarodnog prijateljstva 14, na Alipašinom Polju, pisali CH o neodržavanju njihove zgrade, informacije su demantovali iz “Sarajevostana”.

Stanari zgrade na Alipašinom Polju kritikuju “Sarajevostan”: Račune redovno plaćamo, haustor nam u katastrofalnom stanju

Iz “Sarajevostana” tvrde da su informacije anonimnog stanara netačne, te žele izvršiti ispravku netačnih navoda, a u kojima je konstatovano da su etažni vlasnici “preko predstavnika stanara uputili odgovor kako nemaju novca za održavanje istog”, te ističu da je konstatacija potpuno pogrešna, iz razloga što svaka zgrada na upravljanju ima svoj podračun, te isto nisu sredstva upravnika, nego sredstva etažnih vlasnika, te dakle zgrada nema dovoljno sredstava za održavanje, a ne upravitelj.

Prvenstveno ističemo da upravnik postupa u skladu sa pozvitinopravnim propisima i to prevenstveno u skladu sa Zakonom o upravijanju zajedničkim dijelova zgrade (“Službene novine Kantona Sarajevo”, b.r 19/17).

Na upit da li određena zgrada ima vlastiti račun preko kojeg se dalje izvršavaju obaveze, iz “Sarajevostana” odgovaraju da svaka zgrada ima svoj poseban podračun.

“Ističemo da svaka zgrada ima poseban podračun, koji se vodi u ime i za račun etažnih vlasnika, otvoren isključivo za poslove upravljanja i održavanja zajedničkih dijelova zgrade, te isto predstavlja zajedničku rezervu zgrade.

-Doprinose za zajedničku rezervu snose svi etažni vlasnici srazmjerno veličini svog posebnog dijela (stana, garaže, poslovni prostor).

Pitali smo i koje tačno zadatke imaju prema određenoj zgradi, a u kojoj se izvršavaju sve mjesečne obaveze prema “Sarajevostanu”.

“Obaveze upravnika su normirane Zakonom i ugovorom, te prvenstveno ovise o stanju zajedničke rezerve zgrade. Dakle, saradnja između etažnih vlasnika i upravnika, u skladu sa ugovorom i Zakonom, odvije se posredstvom predstavnika etažnih vlasnika (skraćeno PEV), a kojeg pak biraju sami etažni vlasnici zgrade. Nadalje, PEV vrši prijavu kvara upravniku, te se otvara nalog spram raspoloživih sredstava i volje etažnih vlasnika.

Iz “Sarajevostana” ističu da za zgradu Trg međunarodnog prijateljstva 14 nema otvorenih prijava kvara.

“Nadalje, članom 34 stav 7,gore već citiranog Zakona, je propisano da proističe odgovornost etažnih vlasnika za posljedice neodržavanja zajedničkih dijelova zgrade kada u zajedničkoj rezervi zgrade nema dovoljno sredstava, a obzirom da je raspoloživo stanje sredstava za zgradu Trg međunarodnog prijateljstva, iznosi 275,55 KM, što čini nedovoljno sredstava za bilo kakve konkretnije radove upravlja i održavanje, što čini sasvim izvjesno da je isključiva odgovornost etažnih vlasnika za sve posljedice neodržavanja”, govore iz “Sarajevostana”.

Iz “Sarajevostana” dalje navode da nije tačan navod da oni nemaju novca, nego da zgrada nema dovoljno sredstava u svojoj zajedničkoj rezervi.

“Iznova vršimo ispravku netačnog navoda, te se referiramo na već istaknuti i podcrtavamo da zgrada nema dovoljno sredstava u svojoj zajedničkoj rezeri, a sve zbog neplatiša koji žive u istoj, tako da Vaš termin da “nemamo novca” nije pravilan jer novac skupljaju na svom podračunu etažni vlasnici, i ovisno koliko etažni vlasnici imaju sredstava toliko se može i uraditi na održavanju”, govore iz “Sarajevostana”.

Dalje navode kako etažni vlasnici zgrade Trg međunarodnog prijateljstva 14 imaju dug od preko 30.000 KM, te da se sa neplatišima bore tužbama.

“Vezano za dug, pretpostavljamo da se pitanje odnosi na potraživanje minimalne naknade, koju naplaćuje upravnik od etažnih vlasnika, a iznos minimalne naknade određuje se spram Odluke o visini naknade za redovno održavanje i upravljanje zajedničkih dijelova i uređaja stambenih zgrada, pri čemu se možemo očitovani da etažni vlasnici zgrade Trg međunarodnog prijateljstva 14 na ime minimalne/propisane naknade za upraviteljstvo duguju iznos 30.047,35 KM.

“Nadalje, Sarajevostan doo tuži sve dužnike, odnosno etažne vlasnike koji ne plaćaju naknadu za upravljanje. Dakle, obzirom da je rok zastare za potraživanje naknade za upravitelja 3 godine, odnosno da je u pitanju povremeno potraživanje, gdje se na rok zastare primjenjuje član 372 ZOOFBiH, vodeći računa o zastari, upravnik tuži sve neplatiše po osnovu neplaćanja naknade za upravljanje, te je Sarajevostan najveći tužitelj u Kantonu Sarajevo.

Dovoljno je reći da u ciklusu utuženja, u posljednjem ciklusu je na Općinski sud u Sarajevu, poslato cca 5500 tužbi. Uspjeh u sporovima je gotovo pa 100%, odnosno parnični postupak završava sa uspjehom tužioca, tj. gotovo upravilu je tužbeni zahtjev osnovan.

Ističeno i da je obaveza plaćanja naknade upravnika zakonska obaveza, što je potvrđeno presudom Vrhovnog suda broj 70 0 P 001332 10 Rev.

Međutim, nakon uspješno završenog parničnog postupka, predstoji u većini slučajeva kada tuženi ne izmiri svoju obavezu koja mu je utvrđena presudom sudu, prisilna naplata putem suda kroz ivršni postupak. Izvršni postupak se u većini slučajeva završava uspješno, mada nije jednostavno doći do imovina izvršenika (izvršenje na imovini, plati, penziji, računu kod komenrijalne banke). Takođe u pojedinim slučajevima uspjeli smo se upisati i na nekretninu izvršenika, te na taj način smo sprječili mogućnost prodaje nekretnine dužnika, dok se ne izvrši potpuno namirenje potraživanja Sarajevostan-a.

Ipak, nažalost, sudski postupci traju jako dugo, tako da obzirom na ogroman broj tužbi, ponekad se na presudu čeka i 10-tak godina, te pravosudni sistem je zatrpan predmetima male vrijednosti (v.sp 5000,00 KM), što umnogome otežava rad upravnika i naplatu potraživanja kroz sudski postupak.

Ali, ono što bi umnogome pomoglo svim upravnicima je kada bi došlo do izmjene Zakona o izvršnom postupku FBiH, te kada bi se uplatnica ili izvod iz poslovnih knjiga za naplatu minimalne naknade upravniku zgrade, kao i računi koje upravnik dostavi etažnim vlasnicima zgrade po osnovu hitne i nužne popravke, smatrao vjerodostojnom ispravom (kao što je slučaj sa računima za vodu, toplotnu energiju i odvoz smeća). Tada bi se odmah po osnovu računa upravnika, mogao pokrenuti izvršni postupak, odnosno postupak prinudne naplate putem suda. U tom smjeru smo se i angažovali i putem Udruženja upravnika (na osnovu prijedloga Sarajevostana), smo poslali inicijativu za izmjenu Zakona o izvršnom postupku, tačnije inicijativu da račun upravnika bude okarakterisan kao vjerodostojna isprava, te smo inicijativu preko Udruženja upravitelja naslovili nadležnim, odnosno Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu pravde, te bi u slučaju pozitivnog ishoda, odnosno izmjene ZIP-a FBiH, umnogome bila olakšana naplata, što bi rezultirao boljim stvaranjem fonda zgrade, te u konačnici umnogome bi se poboljšalo stanje u društvenoj zajednici osnaživanjem funkcionalnog sistema za stvaranje boljeg stanja zgrada kolektivnog stanovanja, te bi i usluga upravnika bila nedvojbeno mnogo bolja, jer stvarnje zajedničke rezerve zgrade je preduslov bez kojeg nije moguće obavljati poslove iz nadležnosti upravitelja”, rekli su iz “Sarajevostana” preko punomoćniku, advokatu Saneli Gorčić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija