Sarajevski policajci suspendovani jer su priveli muškarca koji je narušavao javni red i mir

Često čujemo frazu da biti policajac u Sarajevu nije samo posao, već i poziv koji nosi sa sobom brojne izazove, ali i osjećaj ponosa i odgovornosti.

Međutim da li je to zaista tako?

Da u Sarajevu nije lako biti policajac govori i sljedeća priča koja se dogodila 8.7.2022. godine kada su suspendovana dva pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Benjamin S. i Amar S.

Oni su tokom svojih standardnih policijskih zadataka, po prijavi građana, uputili se na lokalitet u Starom Gradu 20.9.2020. godine u Ulici Za beglukom i zaustavili jedno muško lice koje je narušavalo javni red i mir glasnom muzikom.

Vozaču Ibrahimu A. saoštili su da će biti sankcionisan sa prekršajnim nalogom za narušavanje javnog reda i mira, reprodukcijom glasne muzike. Novčana kazna za takav prekršaj iznosi 400 KM, međutim nesavjesni vozač se nije složio sa takvom odlukom te je prvo fizički nasrnuo na službeni automobil marke Suzuki pa onda i na službena lica.

Ibrahim je dobio kaznu i za omalovažavanje službenih lica u iznosu od 500 KM.

Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo priveli su muškarca uz upotrebu sile, stavili pod kontrolu i lišili slobode te se uputili u PS Stari Grad te obavii zakonski predviđenu dokumentaciju cijelog događaja.

Tadašnji komesar je opravdao postupak policijskih službenika za upotrebu sile.

Tom prilikom, kako je utvrđeno u policijskim izvještajima, ova dva službenika MUP-a Kantona Sarajevo zadobili su tjelesne povrede dok je vozač Ibrahim A. odbio ljekarsku pomoć pripadnika Hitne pomoći Kantona Sarajevo.

Nakon toga, Ibrahim je sa službenicima MUP-a KS odveden na KCUS gdje je dežurni ljekar utvrdio lakše tjelesne povrede kod istog.

Tadašnji komesar MUP-a Nusret Selimović koji je prvo opravdao upotrebu sile, je kasnije susprendovao dvojicu službenike Benjamina S. i Amara S. zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ‘Zloupotreba položaja i ovlasti’ i kazneno djelo ‘Zlostavljanje u obavljanju službe’.

Ibrahimova porodica cijeli slučaj je prijavila Tužilaštvu Kantona Sarajevo zbog nanošenja teških tjelesnih povreda. Ova dva policijska službenica 2 godine ne rade iako preko 700 policajaca fali na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79