Sarajka ogorčena jer ne može upisati dijete u vrtić: “Stalno smo prvi ili drugi na rang listi i onda nas izbace”

Sarajka ogorčena jer ne može upisati dijete u vrtić: “Stalno smo prvi ili drugi na rang listi i onda nas izbace”


Redakciji portala Crna-Hronika javila se ogorčena Sarajka koja već duže vrijeme pokušava svoje maloljetno dijete upisati u predškolsku ustanovu na prostoru Kantona Sarajevo.

Javljam Vam se zbog velike nepravde i neugodnosti koju doživljavamo ne samo mi, nego brojni roditelji sa područja Kantona Sarajevo vjerujemo da ima isti problem.

Problem je u vezi sa EMIS sistemom u kojem prijavljujemo već drugi put djevojčicu za vrtić. Naravno biramo privatni vrtić s obzirom da za državni nema šanse da se prođe.

Naše dijete je cijeli konkurs bilo na prvom ili drugom mjestu. Dolazi kraj konkursa i mi dobijemo odgovor da uopšte nismo na rang listi te da naše dijete nije primljeno u vrtić.

“Prvo smo bili na listi za jedan vrtić gdje su primalo 10 djece. Ona je bila 8. i nakon par dana budemo izbačeni skroz. Sve vrijeme je bila prva, zatim druga na listi da bi 5 minuta prije završetka konkursa bila skroz izbačena na liste.

Znači u 8:55 bude kreirana nova lista, i nama dolazi obavijest da nismo nikako na rang listi. Iz Ministarstva nam daju odgovor kako nije do njih nego da program EMIS sam bira i da oni ne mogu ništa učiniti po ovom pitanju.

Također nam govore da trebamo čekati žalbeni rok ili sljedeći konkurs, da nisu oni krivi nego da sistem sam bira djecu iako? Kako sam bira djecu, kad imamo isto bodova kao djeca koja su primljena. Oni 16, mi koji nismo promljeni isto 16?

Kako da se vratim na posao kad mi dijete nije primljeno niti u jedan vrtić? Ovo ispade kao nekakva lutrija, da li ćeš dobiti mjesto u vrtiću ili ne. Smiješno.” – izjavila je ogorčena Sarajka.

Podsjećamo ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović potpisala je ugovor sa rektorom Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Rifatom Škrijeljem za unapređenje i održavanje informacionog sistema EMIS za osnovne i srednje škole u Kantonu Sarajevo, kao i za razvoj i izgradnju modula EMIS za predškolske ustanove u martu 2022. godine

Već dugi niz godina resorno ministarstvo sarađuje sa Univerzitetskim tele-informatičkim centrom Univerziteta u Sarajevu u oblasti razvoja i održavanja EMIS informacionog sistema, što ima značajnu ulogu u osiguranju efikasnosti i kvaliteta obrazovnog sistema u Kantonu Sarajevo.

Dodatno, digitalizacijom predškolskih ustanova u okviru integralnog informacionog sistema EMIS, od juna 2022. godine, predviđen je niz funkcionalnosti koje će biti na usluzi roditeljima/starateljima, uposlenicima predškolskih ustanova i Ministarstva.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija