Sarajlija uhapšen zbog sumnje da je uzimao novac kreiranjem lažnih profila banaka na internetu

 

Dvadesetpetogodišnji Sarajlija inicijala D.M. uhapšen je danas na Ilidži u zajedničkoj akciji više policijskih agencija, zbog sumnje da je počinio cyber kriminal. Klix.ba saznaje da je on, između ostalog, kreirao lažne online platforme banaka, uz pomoć kojih je od građana uzimao novac.

Pripadnici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminaliteta Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona su tokom prošle i ove godine zaprimili veći broj prijava počinjenih krivičnih djela računarske prevare u kojima je građanima pričinjena materijalna šteta od okvirno 15 hiljada KM.

U cilju rasvjetljavanja ovih krivičnih djela službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminaliteta, pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva u Tuzli te u saradnji sa drugim policijskim agencijama na području FBiH, preduzeli su niz istražnih mjera i radnji, koje su rezultirale identifikacijom mogućeg počinioca.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz tuzlanske policije, radi se o D.M., rođen 1997. godine iz Sarajeva, a protiv kojeg je tokom 2021. godine nadležnom tužilaštvu dostavljen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio 16 krivičnih djela računarske prevare i četiri krivična djela krivotvorenje isprave.

D.M. je osumnjičen za kreiranje lažnih online stranica banaka koje posluju u Federaciji BiH, a korištenjem platformi za komunikaciju na internetu, među kojima su i društvene mreže, kontaktirao je građane kojima se predstavljao kao zaposlenik banke, tražeći od njih brojeve bankovnih računa.

“Uz saglasnost postupajućeg tužioca i po naredbi nadležnog suda, službenici Uprave policije MUP-a TK u saradnji sa službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, na području općine Ilidža, danas su izvršili pretresanje pokretne i nepokretne imovine koju imenovani koristi, a tom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti tragovi i dokazi koji mogu poslužiti u daljnjem krivičnom postupku”, kazali su iz tuzlanske policije.

Nakon izvršenog pretresa, osumnjičeni je uhapšen i priveden u službene prostorije Uprave policije MUP-a TK radi kriminalističke obrade te će u zakonom predviđenom roku, uz izvještaj biti predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Tuzli piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79