Sarajlijama poskupljuje voda? Vodovod: Došlo nam je do povećanja troškova

Zastupnik Stranke za BiH u Skupštini Kantona Sarajevo Muamer Bandić prije nekoliko dana poručio je kako će “umjesto da dobiju novu vladu, građani Sarajeva dobiti veće račune za vodu i odvodnju otpadnih voda”. Vodovod ne isključuje tu mogućnost, iako to Vlada još nije razmatrala.

Bosna i Hercegovina je bogata vodom, pa i okolina glavnog grada. Ona koju iz cijevi dobijamo u našim domovima je pitka i koristimo je za higijenu. Informacija da će voda poskupjeti, brine građane Sarajeva. Bez vode ne mogu, i pitaju se kako plaćati račune, koji su i do sada bili visoki?

Zastupnik u kantonalnoj Skupštini Muamer Bandić tvrdi da je predloženo da se cijena vode poveća na 1,08 maraka po metru kubnom za sve kategorije potrošača. On smatra da će poskupljenje vode najteže pasti onima koji su i do sada teško plaćali račune.

“To poskupljenje ne treba da bude u toj mjeri i smatram da upravljanje javnih resursa mora biti znatno ozbiljnije i povoljnije za naše građane. Mora da se pronađe način kako bi vlada subvencionirala jedan dio tih troškova”, rekao je Bandić.

Na upit o poskupljenju vode, iz Javnog preduzeća Vodovod i Kanalizacija odgovorili su da je zbog stalnog povećanja cijena električne energije, neophodnog materijala za opravku kvarova, došlo do povećanja troškova poslovanja Preduzeća. Ne isključuju poskupljenje.

“Povećanje cijene usluga koje potrošačima pruža KJKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo je neminovno jer je trenutna cijena definitivno neodrživa i neekonomska, te onemogućava da Preduzeće posluje u skladu sa potrebama građana.

Resorni ministar kaže da Vlada još nije razmatrala prijedlog o poskupljenju vode u Kantonu, a ako bi došlo do toga, uvjerava, poskupljenje neće biti enormno.

Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede Kantona kaže:

“Građani koji koriste najmanje količine vode, to su neka tri kubika, to su neke socijalne kategorije, Vlada će imati to na umu i za njih neće ni biti poskupljenja”, rekao je za BHRT.

U Eko akciji kažu da odobravaju poskupljenje, ukoliko će to popraviti stanje vodovodne mreže u Kantonu Sarajevo.

Anes Podić iz Eko akcije kaže da se voda mora prečistiti, kvalitet vode se neprestano mora nadzirati, tako da voda zaista nije besplatan resurs.

Odluke o poskupljenju još nema, ali građani strijepe da će to biti dodatno opterećenje, ko zna koje po redu na njihov već prazan džep.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79