Sarajlije ogorčene uslovima parking prostora: Sama garaža ugrožava imovinu i sigurnost građana

Sarajlije ogorčene uslovima parking prostora: Sama garaža ugrožava imovinu i sigurnost građana


Redakciji portala Crna-Hronika javio se ogorčeni Sarajlija koji parkira svoj automobil u garažama kojima upravlja JKP “RAD”. Kako tvrdi mjesečno svaki vozač plaća korištenje ove garaže a u slikama ćete vidjeti kako ona izgleda. Cijena mjesečnog najma iznosi 50 KM.

Ovo je njegovo pismo.

“Pišem vam kako bih izrazio duboku zabrinutost zbog katastrofalnog stanja garaža pod upravljanjem Vlade Kantona Sarajevo tj. kantonalnog preduzeća RAD. Naime, stanje ovih objekata ne samo da je neprihvatljivo, već ozbiljno ugrožava sigurnost po imovinu i udobnost građana koji ih koriste. Slike u prilogu su iz garaže na Dobrinji I u ulici Miroslava Krleže, a također možete obići i druge garaže i parking mjesta za vozila u mirovanju.

Garaže su osnovna infrastruktura koja je od ključne važnosti za svakodnevni život građana. Ipak, stanje u kojem se nalaze garaže pod upravljanjem gore spomenutih jeste porazno.

Mnogi od tih objekata su neodržavani od same izgradnje, pukotine na konstrukciji, prokišnjavanje, kapanje sedre, a sistemi za rasvjetu su nefunkcionalni (zona sumraka) i bez pokrivenosti video nadzorom svakog kutka štićenog prostora. To stvara ne samo estetske, već i ozbiljne sigurnosne probleme za imovinu građana od oštećenja ili eventualnog otuđenja.

Pored toga, prisutnost nesigurnih struktura i neadekvatnog održavanja garaža stvara dodatne rizike, uključujući potencijalne opasnosti od štete na vlasničkim vozilima, požara, povreda. Stanovnici i korisnici ovih garaža izloženi su ne samo neugodnostima već i realnim opasnostima zbog zanemarivanja osnovnih sigurnosnih standarda. Također, uposlenici koji rade na čuvanju spomenutih garaža, rade u nehumanom okruženju i uslovima.

Na slikama možete vidjeti postavljene zaštite od cerade iznad vozila od strane građana/korisnika, kako im ne bi prokišnjavalo ili sedra oštetila vozila.

Neodržavanje i nebriga o navedenim objektima važi za sve vladajuće i nesposobne strukture od 90-ih godina, pa do danas.

Ovaj problem zahtijeva hitnu pažnju i odgovarajuće mjere kako bi se osiguralo da garaže budu u skladu s potrebnim standardima sigurnosti i komfora. Nadležne institucije da hitno poduzmu potrebne korake kako bi se stanje popravilo, uključujući temeljitu inspekciju, investicije u obnovu i redovno održavanje.

Ako ne žele investirati u rekonstrukciju, onda neka zatvore i zapečate navedene objekte.

Vjerujem da svi imamo pravo na sigurno i funkcionalno okruženje, te se nadam da će ovo pitanje biti prioritet za Vladu KS i kantonalno preduzeće RAD

POGLEDAJ GALERIJU

Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija