Sarajlije raspravljaju treba li gradu toliko radara, iz MUP-a KS odgovaraju: Imamo stanje saobraćajne nekulture

Sarajlije raspravljaju treba li gradu toliko radara, iz MUP-a KS odgovaraju: Imamo stanje saobraćajne nekulture


Semir Šut, koordinator za poboljšanje stanja sigurnosti u saobraćaju u Kantonu Sarajevo i bivši komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u razgovoru sa Tomom Cvitanušićem (Radio Sarajevo) otkriva kakvo je stanje sigurnosti saobraćaja u Kantonu Sarajevo i kako ga možemo poboljšati.

MUP KS kontinuirano analizira stanje u oblasti saobraćaja i nadzire primjenu Smjernica za poboljšanje stanja sigurnosti u saobraćaju, uz prijedloge novih mjera i planiranje preventivnih radnji.

“Sad imamo ovdje u javnosti dvojbe, rasprave. Da li nam treba toliko radara ili ne? Uvijek je rasprava šta će nam ti radari, oni pune budžete. Da razbijemo tu dilemu. Radari ne pune budžete ni u promilima.

 

Viber grupa Crne-Hronike broji preko 46.000 članova: Preko aplikacije pratite LIVE kamere

To su minimalni prihodi i nijedno ozbiljno planiranje budžeta se ne naslanja na prihod od radara. Međutim dok mi imamo stanje ove saobraćajne nekulture koje imamo, a ona opet vuče svoje korjene iz opšte kulture, stanja demokratizacije, stanja ove postratne stranzicije. Sve su to problemi koji su nama ovo donijeli.

Neke mjere koje imaju taj represivni karakter ili taj karakter prisile će biti većinski da kažem, će pokrivati preventivne i represivne mjere. To su radari, to je pisanje prekršajnih naloga, to je trajno oduzimanje vozila, to je prinudna naplata novčanih kazni.

Kako društvo i demokratizacije bude odmicala, kako se naš mentalitet i saobraćajna kultura bude popravljala, vjerovatno nećemo imati potrebu za tolikim brojem saobraćajnih patrola, niti za tolikim brojem radara jer oni opet povlače za sobom određene materijalne troškove ljudi koji opslužuju koji obrađuju te zapise. Međutim dok je stanje ovakvo kakvo jeste, mi ćemo sad, i upravo se u Kantonu Sarajevo se završava jedna studiju i završava javna nabavka.

Nabavit će se dosta radara i to će u kombinaciji sa postavljanjem saobraćajnih patrola napraviti jedno smirivanje brzina i smanjivanja saobraćaja u Kantonu Sarajevo. – izjavio je Semir Šut.

@admirkatica

MUP KS kontinuirano analizira stanje u oblasti saobraćaja i nadzire primjenu Smjernica za poboljšanje stanja sigurnosti u saobraćaju, uz prijedloge novih mjera i planiranje preventivnih radnji. Semir Šut, koordinator za poboljšanje stanja sigurnosti u saobraćaju u Kantonu Sarajevo i bivši komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u razgovoru sa Tomom Cvitanušićem (Radio Sarajevo) otkriva kakvo je stanje sigurnosti saobraćaja u Kantonu Sarajevo i kako ga možemo poboljšati. #policija #mup #mupks #sarajevo #kantonsarajevo #admirkatica #radari #viral

♬ Escape from the Police – lofi'chield



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija